Διεθνές συνέδριο για τον Καζαντζάκη στο Αλγέρι

Διεθνές συνέδριο στο Αλγέρι, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μεσόγειος» θα πραγματοποιήθεί το 2017 καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από από τον θάνατου του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Αυτό αποφασίστθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης στην Αλγερία την οποιά διοργάνωσε η Ελληνική πρεσβεία σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα και τους ελληνικούς και φιλλεληνικούς συλλόγους. Στην εκδήλώση ο Γιώργος Στασινάκη μίλησες για «Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με την Γαλλία και με τον αραβικό κόσμο.» ενώ κατά τη διάρκεια της διάλεξης προβαλλόταν φωτογραφικό υλικό που είχε αποσταλεί από το Μουσείο Καζαντζάκη.

Η συζήτηση στην οποία παρευρέθηκαν γαλλόφωνοι Πρέσβεις (της Ελβετίας, του Ισημερινού, του Καναδά, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Χιλής) και αλγερινοί διανοούμενοι (συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, φοιτητές) έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν σε βάθος πολλές όψεις του απέραντου έργου του: η πνευματικότητα, η λογοτεχνική δημιουργία, η πολιτική, οι σχέσεις του Καζαντζάκη με το αραβικό και μη αραβικό Ισλάμ και το σουφισμό, η Κρήτη, ο μεσογειακός κόσμος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ήταν η πρώτη φορά που η συμμετοχή του κοινού σε εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ είχε τόσο έντονο και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αυτό δείχνει, εκτός των άλλων, και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον παγκοσμίως για το έργο του μεγάλου Κρητικού.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποδοχή που του επιφύλαξε το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Γιώργος Στασινάκης του πρόσφερε 6 μυθιστορήματα και ένα ταξιδιωτικό του Καζαντζάκη.