Εγκαινιάσθηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω

Αρχαιολογικό Μουσειο Κω
Αρχαιολογικό Μουσειο Κω

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω εγκαινιάσθηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, από τον Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, μεταξύ των οποίων του Δημάρχου Κω κ. Γ. Κυρίτση, του Επάρχου Κω κ. Γ. Χαλκιδιού, των Βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Η. Καματερού και Δ. Γάκη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Χ. Κόκκινου.

Ο αγιασμός τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια ευλογημένη ημέρα γιατί ανοίγει ξανά ένα Μουσείο. Tα Μουσεία είναι σύνθετες οντότητες για πολλούς λόγους. Ένας λόγος είναι ότι δεν έχουν ‘’πατέρα’’ ή ‘’μητέρα’’. Είναι συλλογικές προσπάθειες, που έχουν τις ρίζες τους αρκετά πίσω στο χρόνο. Σε αυτές τις προσπάθειες συμβάλλουν πολλοί άνθρωποι, πολλές ειδικότητες, τεχνίτες, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπικές αρχές, κεντρικές υπηρεσίες κ.ο.κ, και συμβάλλουν διαχρονικά. Αυτή η διαχρονικότητα, αποτυπώνει και τη διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας. Έχεις την αίσθηση όπου πατάς στην Ελλάδα ότι βρίσκεις κάτω από τα πόδια σου χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Και αυτό μας δίνει ένα στοιχείο ταυτότητας –από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε- χωρίς αλαζονείες αλλά ούτε και υπερβολικές ταπεινοφροσύνες. Ούτε ‘’ψωροκώσταινα’’ ούτε το ‘’αρχαίο κλέος’’. Ένα μουσείο, λοιπόν, αποτυπώνει μια στιγμή αυτής της ιστορίας. Και το άνοιγμα ενός μουσείου είναι ένα άνοιγμα πολλαπλό, άνοιγμα στην ιστορία του τόπου καταρχήν, αλλά αυτός ο τόπος δεν είναι απομονωμένος. Είναι ένα άνοιγμα στην ιστορία ολόκληρης της χώρας. Είναι όμως και ένα άνοιγμα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής και άνοιγμα στους επισκέπτες του νησιού, αν τους δούμε όχι ως επισκέπτες που έρχονται εδώ για να αφήσουν τα χρήματά τους, αλλά για να καταλάβουν τον εαυτό τους μέσα από την γνωριμία τους με τον δικό μας πολιτισμό. Το μουσείο αυτό είναι ένα μνημείο που συνοψίζει το γεγονός ότι σε αυτόν τον τόπο συνυπήρχαν και συνυπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές εθνικότητες, άνθρωποι από διαφορετικές πλευρές του κόσμου, άλλοι πιο δυστυχισμένοι από εμάς, άλλοι λιγότερο δυστυχισμένοι από εμάς, άνθρωποι που όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω παραδίδεται ανακαινισμένο ακριβώς 80 χρόνια μετά από την ανέγερση του κτιρίου, το 1936. Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007–2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ.