Ενίσχυση των εξαγωγών Κρητικού ελαιολάδου στην Κίνα

Η ενίσχυση του εξαγωγών Κρητικού ελαιολάδου και κρασιού στην Κίνα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στη Περιφέρεια Κρήτης η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη με αντιπροσωπεία Κινεζικής αποστολής από την επαρχία της Καντόνα (Guangdong) με επικεφαλής τον Αντικυβερνήτη YUANBaocheng.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης καλωσορίζοντας του Κινέζους αξιωματούχους, προχώρησε σε μια εκτενή παρουσίαση του νησιού στους τομείς του πρωτογενή τομέα, της Κρητικής Διατροφής, του τουρισμού, της ιστορίας, του πολιτισμού-παράδοσης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες-φύση της Κρήτης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ο Αντικυβερνήτης της Καντόνα έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τα εξαιρετικής, όπως είπε, ποιότητας λάδι και κρασί που παράγει η Κρήτη καθώς επίσης για το μοναδικό τουριστικό προϊόν της. Ο κ. YUAN Baocheng ανέφερε, ότι, οι Κινέζοι καταναλώνουν κρασί, και γνωρίζουν την εξαιρετική ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου και κρασιού που υπερέχουν σε ποιότητα των αντίστοιχων ανταγωνιστικών προϊόντων της Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας.

Τόνισε ακόμη, ότι, από τα 100 εκ. των κατοίκων της επαρχίας της Καντόνα, το 60% έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο και μάλιστα σε ετήσια βάση περίπου 50 εκ. πραγματοποιούν τις διακοπές τους εκτός Κίνας. Μάλιστα επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, και η Κρήτη αποτελούν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό-επιλογή διακοπών για τους συμπατριώτες του.

Ο Αντικυβερνήτης της Καντόνα YUAN Baocheng ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα ξεκινήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, εκστρατεία ενημέρωσης για τα εξαιρετικής ποιότητας Κρητικά προϊόντα με έμφαση στο ελαιόλαδο και στο κρασί με στόχο την αύξηση των εισαγωγών των δυο προϊόντων στη χώρα του.

Παράλληλα υποσχέθηκε ότι, θα βοηθήσει στην οργάνωση εκθέσεων-φόρουμ σε Κίνα και Κρήτη για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων αλλά και του τουρισμού στη χώρα του.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τήρησης του Συμφώνου Φιλικών Σχέσεων και Συνεργασιών που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Επαρχίας Καντόνα για την διεύρυνση συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της βιοτεχνίας-βιομηχανίας.