Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας σε τουρισμό και πολιτισμό

Την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας στον τουρισμό συμφώνησαν η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο Ιταλός Υπουργός Πολιτιστικών Αγαθών Δραστηριοτήτων και Τουρισμού, κ. Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη διμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ιταλίας υπό τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, στην Κέρκυρα.

H Yπουργός ευχαρίστησε τον Ομόλογό της για την υποστήριξη της Ιταλίας με την ψήφο της στην εκλογή της Ελλάδας για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στο Τσενγκντού της Κίνας στις 11 Σεπτεμβρίου.

Τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στην Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για τον τουρισμό της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ , στο Παρίσι στις 2 και 3 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα έχει αναλάβει την Προεδρία, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων του παγκόσμιου τουρισμού και διεθνών ομίλων της τουριστικής βιομηχανίας.

Η κα Κουντουρά και ο κ. Φραντσεσκίνι αναφέρθηκαν στην συνεχή αύξηση των αφίξεων Ιταλών τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς και στη σημαντική δυναμική ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών.

Η κα Κουντουρά πρότεινε την επανενεργοποίηση της Κοινής Επιτροπής Ελλάδας- Ιταλίας στον Τουρισμό, που συνεδρίασε τελευταία φορά το 1989 για την ενίσχυση των διμερών τουριστικών δράσεων και την ανάπτυξη και από κοινού προώθηση και προβολή των θεματικών τουριστικών προϊόντων με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Δήλωσε επίσης την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού στην τουριστική προώθηση και προβολή των πολιτιστικών δράσεων και ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο της συνάντησης και της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του κ. Φραντσεσκίνι με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αρμόδια υπουργό κα Λυδία Κονιόρδου.

Στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου, η κα Κουντουρά υποδέχθηκε τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Πάολο Τζεντιλόνι και την αντιπροσωπεία των Υπουργών της ιταλικής κυβέρνησης στον αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Επίσης τους συνόδευσε κατά την αναχώρησή τους.

Πολιτισμός

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, υπέγραψε μαζί με με τον Ιταλό Ομόλογό της, Ντάριο Φραντσεσκίνι το «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δράσεων και Τουρισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας για την πρόληψη της αρχαιοκαπηλίας, των παράνομων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης ή μεταφοράς της ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών και της προώθησης και της ανάκτησης ή επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης». Δύο χώρες με σημαντικό πολιτιστικό παρελθόν ενδυναμώνουν με αυτήν την κίνηση την πολύ καλή έως τώρα συνεργασία τους στον τομέα της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας.

Οι δύο υπουργοί, στη διμερή τους συνάντηση, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις των δύο χωρών, ειδικότερα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς εστιάζοντας, ταυτόχρονα, επισταμένα στη σύγχρονη τέχνη μέσα από μια σειρά πλούσιων πολιτιστικών δράσεων και ανταλλαγών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, που θα ξεκινήσουν από την Άνοιξη του 2018.

Μετά την ολοκλήρωση της διμερούς Συνόδου Κορυφής, η Υπουργός επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού Ιονίων Νήσων και συζήτησε για τις προτεραιότητες και τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης των προορισμών του Ιονίου.

Επίσης επισκέφθηκε το Δημόσιο ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας και συζήτησε με τη διοίκηση και το προσωπικό της σχολής για όλα τα θέματα λειτουργίας της σχολής, εν όψει της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής περιόδου.