Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας και Βιετνάμ

 

Η συνεργασία της Ελλάδας και του Βιετνάμ στα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά με τον Υπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Βιετνάμ κ. Hoang Tuan Anh, που έγινε παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η βούληση να θεσπιστούν υποτροφίες για την ανταλλαγή φοιτητών των Πανεπιστημίων των δύο χωρών σε αντίστοιχους τομείς του Πολιτισμού. Επίσης, συζητήθηκε η επικαιροποίηση της συμφωνίας συνεργασίας η οποία υπεγράφη το 2008 μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, ώστε να ισχύσει έως το 2020, με κοινή επιθυμία τη διεύρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών.

«Στόχος μας είναι να αναπτυχθούν συστηματικότερα οι σχέσεις των δύο χωρών και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα, αρχής γενομένης από τώρα», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός και συμπλήρωσε: «Οι δύο χώρες έχουμε Πολιτισμό αιώνων και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Τα ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα διαθέτουν τεχνογνωσία στον τομέα της προστασίας των πολιτιστικών μνημείων και θα είμαστε ευτυχείς να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με εσάς. Αλλά και εμείς έχουμε να μάθουμε πολλά από εσάς, γιατί οι δύο χώρες -παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση-είμαστε πολύ κοντά ως προς τον πολιτισμικό μας πλούτο». Συνεχάρη δε, τον ομόλογό του για την «αναγέννηση του Βιετνάμ μετά τον πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

l_17024 ελλαδα βιετναμ 3

Από την πλευρά του ο κ. Hoang Tuan Anh, έκανε αναφορά στο μέγεθος και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Ο Πολιτισμός είναι ένας τρόπος για να προχωρήσετε μπροστά και να ξεπεράσετε τα προβλήματα», είπε και απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας σε πολιτιστικά δρώμενα στο Βιετνάμ και αντιστρόφως.

Οι κ.κ. Α. Μπαλτάς και Hoang Tuan Anh, συζήτησαν τους πολιτιστικούς άξονες των σπουδών σε Ελλάδα και Βιετνάμ, τις πολιτιστικές δράσεις των δύο χωρών και το επίπεδο των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Βιετνάμ.

Στον τομέα του Αθλητισμού, ο υφυπουργός κ. Σταύρος Κοντονής πρότεινε μεταξύ άλλων:

  1. Σύμφωνο συνεργασίας στον Αθλητισμό, ως συνέχεια της συνάντησης του κ. Hoang Tuan Anh με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, αφού προηγουμένως διερευνηθεί ποια αθλήματα είναι κατάλληλα για να ενταχθούν σε αυτή τη συνεργασία.
  2. Τη διάθεση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Ελλάδας για την προετοιμασία αθλητών του Βιετνάμ, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων της Βραζιλίας το 2016.
  3. Τη συνεργασία Ελλάδας και Βιετνάμ προκειμένου οι δύο χώρες να έχουν κοινή στάση στα θέματα των διεθνών ομοσπονδιών. «Θέλουμε να έχουμε κοινή στάση για τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη FIFA αλλά και σε άλλες περιπτώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής.