Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης Armin Gruen

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH), Armin Gruen.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Προς τιμήν του Καθηγητή Gruen θα πραγματοποιηθεί και επιστημονική Ημερίδα που οργανώνει το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Trends in Photogrammetry». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 9.00, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Στόχος της τιμητικής ημερίδας είναι οι συμμετέχοντες διακεκριμένοι επιστήμονες να εξετάσουν ζητήματα της παρούσας θέσης των γεωχωρικών επιστημών, τις επιστημονικές τάσεις, τους στρατηγικούς σχεδιασμούς, τα σύγχρονα μεγάλα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις, καθώς και τα σύγχρονα ερωτήματα που θέτει ο αντίστοιχος οικονομικός τομέας» υποστηρίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Η εργασίες της Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Ο Armin Gruen γεννήθηκε στις 27-4-1944 στο Bad Berneck της Γερμανίας. Έλαβε το δίπλωμα μηχανικού Dipl.-Ing. (Geodetic Sciences) από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου το 1968 και το διδακτορικό του τίτλο Dr.-Ing. (Photogrammetry) από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1974.

Ερευνητής, Γερμανικό Γεωδαιτικό Ερευνητικό Κέντρο, Ακαδημία Επιστημών Βαυαρίας (1968-1969), Επίκουρος Καθηγητής, Ινστιτούτο Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου (1969-1976), Αναπληρωτής Καθηγητής, Έδρα Φωτογραμμετρίας, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου (1976-1981), Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωδαιτικών Επιστημών, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ΗΠΑ (1981-1984), Καθηγητής, Ινστιτούτο Γεωδαισίας και Φωτογραμμετρίας, Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ΕΤΗ) (1984-2009), Ομότιμος Καθηγητής ΕΤΗ από 1-8-2009.

Εργάστηκε εκπαιδευτικά και ερευνητικά σε πολλά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Γερμανίας, Αυστραλίας, Κίνας, Φινλανδίας, Ολλανδίας, Ταϊβάν, Ταϋλάνδης, ΗΠΑ, κ.α.

Ο Καθηγητής Gruen είναι ένας από τους σημαντικότερους, διεθνώς, καθηγητές της Φωτογραμμετρίας σε πολλά ερευνητικά πεδία. Η ερευνητική του δραστηριότητα καλύπτει θέματα όπως: αναγνώριση και ανακατασκευή αντικειμένων με ψηφιακές φωτογραμμετρικές τεχνικές, προσδιορισμός σημείων με ιδιαίτερα υψηλή ακρίβεια σε εφαρμογές εγγύς και εναέριας φωτογραμμετρίας, αναγνώριση και μέτρηση γραμμών με snakes, δορυφορική φωτογραμμετρία, βιομηχανικός έλεγχος ποιότητας, ανάλυση κίνησης, μοντελοποίηση προσώπου και σώματος, φωτογραμμετρία πραγματικού χρόνου, UAV φωτογραμμετρία, τρισδιάστατα μοντέλα πόλεων, τεχνικές τρισδιάστατων μοντέλων ειδικά για εφαρμογή στην πολιτιστική κληρονομιά και στην ιατρική κ.α. Υπηρέτησε σαν σύμβουλος σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, τεχνικές εταιρίες και κατασκευαστές φωτογραμμετρικών συστημάτων σε πολλές χώρες.

Ιδιαίτερη αναγνώριση χαίρει το έργο του (i) στη βαθμονόμηση ερασιτεχνικών φωτομηχανών (ένα από τα μοντέλα φέρει το όνομά του), (ii) στην ανάπτυξη αλγορίθμων on-line αερο-τριγωνισμών, (iii) στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας της Ελαχιστοτετραγωνικής Συσχέτισης ψηφιακών εικόνων τόσο από δορυφορικούς όσο και από επίγειους δέκτες, και (iv) της ανάπτυξης τεχνικών μίξης δεδομένων από διάφορους δέκτες (επίγειες μηχανές, UAV, αεροκάμερες, δορυφορικές εικόνες) για την τρισδιάστατη αποτύπωση και μοντελοποίηση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο του έχει διακριθεί διεθνώς και έχει επανειλημμένα τιμηθεί:

1980: “Otto von Gruber Gold Medal”, International Society for Photogrammetry, (ISP), Hamburg.

1985, 1995 και Honorable Mention 1989: “Talbert Abrams Award”, American Society of Photogrammetry and Remote Sensing (ΑSPRS), Washington, D.C.

1994: “Fairchild Award”, ΑSPRS, Washington, D.C.

1995: Honorary Professor of the Wuhan Technical University of Surveying and Mapping, China

1999: Miegunyah Distinguished Fellowship Award, University of Melbourne, Australia

2000: ISPRS U.V. Helava Award, ISPRS

2002: Honorary Professor of the Yunnan Normal University, Kunming, China

2002: Honorary Member of the Japan Society of Photogrammetry and Remote Sensing, Tokyo, Japan

2005: E.H. Thompson Award of the Remote Sensing and Photogrammetry Society, UK

2007: Honorary Professor of the Wuhan University, Wuhan, China

2008: ISPRS Brock Gold Medal

2008: Honorary Member of ISPRS

2009: Dr. Boon Indrabarya Gold Medal Award, RESGAT, Thailand

2014: Yuri Gagarin Medal, ROSCOSMOS, Hainan, China

Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών περιοδικών και δημοσίευσε πάνω από 500 εργασίες ενώ υπήρξε κύριος συντάκτης σε περισσότερα από 21 βιβλία και πρακτικά συνεδρίων.