Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας EDEN στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ Απόστολος Κατσιφάρας και Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ Κωνσταντίνος Τσέγας
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ Απόστολος Κατσιφάρας και Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ Κωνσταντίνος Τσέγας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,ενώ τιμητικός έπαινις απονεμήθηκε στους  Δήμους Βέροιας, Δωδώνης, Λαρισαίων και Τήνου σε ειδική εθνική τελετή που οργάνωσε ο ΕΟΤ την Δευτέρα 29/1/2018 .

Διακρίθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «European Destinations of ExcelleNce (EDEN) ως η καλύτερη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό της περιόδου 2016-2017 με θέμα «Πολιτιστικός Τουρισμός», λόγω της αξίας των προτεινόμενων πολιτιστικών της πόρων και της άρτιας τεκμηρίωσης της πρότασής της.

Τέσσερις ακόμα Ελληνικοί προορισμοί – σε σύνολο 16 ελληνικών συμμετοχών – έλαβαν τιμητικό έπαινο.

Πρόκειται για τους Δήμους Βέροιας, Δωδώνης, Λαρισαίων και Τήνου.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνου Τσέγα. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Ευρυδίκη Κουρνέτα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρέσβεις του Βελγίου κ. Luc Liebaut, της Βουλγαρίας κ. Vesselin Ivanov, της Κροατίας κ. Aleksandar Sunkq και Λουξεμβούργου κ. Paul Steinmetz.

To βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας και τους τιμητικούς επαίνους οι Δήμαρχοι Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργαρίδης, Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και η Αντιδήμαρχος Τήνου κα Αναστασία Δεληγιάννη-Άσπρου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιάλλας τόνισε ότι πέρα από τη βράβευση, η διαδικασία αυτή της διάκρισης καθ’ ουσία αποτυπώνει την αποτελεσματικότητα της στενής συνεργασίας Υπουργείου και του ΕΟΤ με τις Περιφέρειες και τους προορισμούς σε όλη τη χώρα, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, την ανάδειξη νέων προορισμών καθώς και την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός. Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και νέων ελληνικών προορισμών, επισήμανε, αποτελούν στρατηγικούς άξονες της υλοποιούμενης εθνικής περιφερειακής πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού με στόχο τη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη και τα οφέλη να διαχυθούν σε όλους τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες.

Διακρίνονται  στην πρώτη σειρά από αριστερά: Αντιπεριφερειάρχης   Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας κ.Κωνσταντίνος  Καρπέτας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ Απόστολο Κατσιφάρας, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Κωσταντίνος Τσέγας , Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, Γενική Γραμματέας Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα. Στη δεύτερη σειρά από αριστερά και το μέσον: η Αντιδήμαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη-Άσπρου, ο Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος  Καλογιάννης  και ο Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος  Καλογιάννης.
Διακρίνονται στην πρώτη σειρά από αριστερά: Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας κ.Κωνσταντίνος Καρπέτας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ Απόστολο Κατσιφάρας, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Κωσταντίνος Τσέγας , Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, Γενική Γραμματέας Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα.
Στη δεύτερη σειρά από αριστερά και το μέσον: η Αντιδήμαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη-Άσπρου, ο Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης και ο Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης.

Η κα Κουρνέτα τόνισε ότι «η επιτυχία αυτή αποτελεί σημαντική ευκαιρία προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έρχεται να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια να αναδείξουμε και να προβάλουμε την Ελλάδα ως ασφαλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο». Ο πολιτισμός ανέφερε «είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας από τους βασικότερους άξονες της τουριστικής μας πολιτικής με στόχο το βιώσιμο τουρισμό. Αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό 15% έναντι 8% του μαζικού τουρισμού».

Ο κ. Τσέγας επισήμανε ότι τα ευρωπαϊκά βραβεία EDEN αναδεικνύουν προορισμούς λιγότερο γνωστούς στο ταξιδιωτικό κοινό και αποτελούν κίνητρο για τις τοπικές κοινωνίες να επενδύσουν και να επωφεληθούν μεταμορφώνοντας την πόλη τους σε εν δυνάμει τουριστικό προορισμό. Ευχήθηκε η εκδήλωση να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη όλων των περιφερειακών προορισμών της χώρας.

Ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι το βραβείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται ένα μήνα μετά τη διάκριση της Δυτικής Ελλάδας ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017». Τόνισε τη σημασία της σύνδεσης όλων των παραγωγικών κλάδων με το ισχυρό τουριστικό προϊόν ως την μεγάλη πρόκληση για την αναδιάταξη του προσανατολισμού της χώρας σε βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

ΙNFO: Το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας (EDEN) ξεκίνησε το 2006 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να προωθήσει μοντέλα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στον οικονομικό πολιτισμικό και περιβαλλοντικό τομέα. Κάθε δεύτερο χρόνο επιλέγεται ένα θέμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τις Εθνικές Τουριστικές Αρχές. Οι συμμετέχοντες προορισμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης βασισμένο κάθε φορά στο επιλεχθέν θέμα. Από κάθε συμμετέχουσα χώρα επιλέγεται ένας προορισμός ως νικητής μαζί με άλλους 4 επιλαχόντες. Οι προορισμοί, που συμμετέχουν είναι ανερχόμενοι, λιγότερο γνωστοί τουριστικοί προορισμοί που προσφέρουν μια μοναδική τουριστική εμπειρία μέσα από ένα βιώσιμο μοντέλο. Κάθε θέμα εξυπηρετεί την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής ποικιλομορφίας, περιλαμβάνοντας τους φυσικούς πόρους, τα ιστορικά μνημεία, παραδοσιακούς εορτασμούς και την τοπική γαστρονομία. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και συμμετοχή του στην ομάδα εργασίας, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα από τον ΕΟΤ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/eden_el