Η εκστρατεία Βρετανού Φιλέλληνα έγινε “Δεσμός για τους Νέους”

Η εκστρατεία Greek Crowdfund του Βρετανού φιλέλληνα Thom Feeney, που ενεργοποίησε πάνω από 13.000 δωρητές από όλο τον κόσμο και συγκέντρωσε 289.152 €, σε δύο μόλις εβδομάδες, βοήθησαν τον Δεσμό να δημιουργήσει το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους», το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους πόρους της εκστρατείας και παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Από τον Ιανουάριο του 2016, μέσω του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους», ο Δεσμό δημιουργήθηκαν 15 θέσεις εργασίας αποκλειστικά για νέους 18-29 ετών, που ως τότε ήταν άνεργοι, σε 15 κοινωφελείς οργανισμούς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Δράμα. Οι οργανισμοί και υποψήφιοι εργαζόμενοι επελέγησαν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης για προτάσεις και αξιολόγησης άνω των 100 αιτήσεων.

Ο αντίκτυπος του προγράμματος αγγίζει 20.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με γεωγραφική κάλυψη που ολοένα και επεκτείνεται πέρα από τις έδρες των οργανισμών σε περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Τρίπολη, η Λαμία, το Ναύπλιο, το Άργος, η Λέρος, το Κιλκίς, αλλά και πόλεις εκτός Ελλάδος όπως η Λεμεσός, η Λευκωσία κ.α..

Τόσο οι νέοι εργαζόμενοι, όσο και πολλοί από τους 20.000 έμμεσα επωφελούμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά.

3-3.JPG ΔεσμοςΧάρις στο έργο που παράγεται από τους συμμετέχοντες του προγράμματος και το ζήλο που αυτοί επιδεικνύουν, οι οργανισμοί έχουν καταφέρει να οργανωθούν επαγγελματικά, να αναπτύξουν μεθοδικά τη δράση και τα προγράμματά τους, να μειώσουν το χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα επωφελουμένων τους, βελτιώνοντας την ποιότητα του έργου τους, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα περισσότερους εθελοντές, να επεκτείνουν το δίκτυο των συνεργατών τους, αλλά και να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος οργανισμού για την εργαζόμενη που προσελήφθη μέσω του «Δεσμός για τους Νέους»: «Χωρίς τη στήριξη του Δεσμού [τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού] θα είχαν καταρρεύσει. Με τον ενθουσιασμό της έφερε νέες ιδέες κι άλλαξε την κουλτούρα του οργανισμού ώστε να συνεχίσει το κοινωνικό του έργο.»

Από τα 15 άτομα που προσελήφθησαν μέσω του προγράμματος, τα 7 ήταν είτε οι πρώτοι εργαζόμενοι του οργανισμού είτε το μοναδικό άτομο στην εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης θέσης, ενώ για 10 άτομα η συγκεκριμένη θέση εργασίας αποτελούσε την πρώτη τους ευκαιρία να εργαστούν. Το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους» πέρα από εκτενή γεωγραφική κάλυψη, καλύπτει ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, αντικειμένου εργασίας, και μεγέθους οργανισμών.

Με τη νεανική ανεργία στη χώρα μας να βρίσκεται στο 52,4% τον Μάρτιο του 2016 και έναν στους τρείς Έλληνες να ζει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα αποτελέσματα του προγράμματος κατά το πρώτο μόλις εξάμηνο εργασίας των νέων είναι πολύ ενθαρρυντικά με τη συνέχιση του προγράμματος να διαφαίνεται επιτακτική.

1-2.JPG δεσμοςΗ εκστρατεία Greek Crowdfund και ο Thom Feeney

Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα ενός νέου Βρετανού, του Thom Feeney, να βοηθήσει τους Έλληνες συγκεντρώνοντας 1,6 δις ευρώ για την εξόφληση μιας εκ των οικονομικών υποχρεώσεων που αφορά στο οικονομικό χρέος της Ελλάδας. Ο στόχος δεν επετεύχθη όμως το #GreekBailoutFund έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης παγκοσμίως, αφού 100.000 άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο συγκέντρωσαν σχεδόν 2.000.000 €. Ο Thom αποφάσισε πως αυτή η ευκαιρία δεν έπρεπε να πάει χαμένη και ξεκίνησε μια δεύτερη εκστρατεία, το Greek Crowdfund, σε αποκλειστική συνεργασία με το Δεσμό αφού διάβασε για το Δεσμό στη Guardian. Ο σκοπός: να συγκεντρωθούν χρήματα που θα διοχετευθούν απευθείας στην ελληνική κοινωνία, επιδιώκοντας να συμβάλει στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, συγκεντρώθηκε το ποσό των 289.152 € με τη συνεισφορά 13.885 συνανθρώπων μας από όλον τον κόσμο, για το πρόγραμμα “Δεσμός για τους Νέους”.

 Ο Δεσμός

Ο Δεσμός www.desmos.org στοχεύει στην αξιοποίηση πάσης φύσεως πλεονάσματος – των περισσευούμενων αγαθών που έχουμε είτε ως εταιρείες, είτε ως ιδιώτες – καθώς και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση διαπιστωμένων ανθρωπιστικών και κοινωνικών αναγκών. Από την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2012, έως και σήμερα ο Δεσμός έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 560 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελούμενους, χάρη στην προσφορά περισσότερων από 230 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, η εκτιμώμενη αξία των αγαθών που έχει προσφέρει ο Δεσμός σε ανθρώπους και οργανισμούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, υπερβαίνει τα 2.600.000 €. Με ένα τηλεφώνημα ή ένα email στο Δεσμό, κοινοποιώντας την προσφορά ή την ανάγκη σας, εισέρχεστε σε ένα δυναμικό δίκτυο, ενώ με το νέο ψηφιακό εργαλείο www.desmosdirect.org, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο εύκολη και αποτελεσματική. www.desmos.org Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους»: irini.desmos@gmail.com, http://bit.ly/desmosforyouthcongrats, http://bit.ly/D4Y_FieldVisitsGR για το Δεσμό: info@desmos.org, www.desmos.org