Η ιστορική “Οδός των Ελλήνων” επέστρεψε στη Νάπολη

 

“Via de Greci “, την ιστορική ονομασία “Οδός των Ελλήνων” στο κέντρο της Νάπολης μπροστά από την Ελληνοορθόδοξη εκκλησία η οποία υπήρχε από τον 16ο αιώνα και είχε μετονομασθεί από τον Μουσολίνι επανέφερε ο Δήμος της πόλης στην Ιταλία.

Μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, ο δήμος της Νάπολης αποφάσισε την επαναφορά του ονόματος της ιστορικής Οδού των Ελλήνων και η επίσημη   τελετή επαναφοράς της ιστορικής ονομασίας της οδού,   πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στην Νάπολη, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας και αποτέλεσε την ολοκλήρωση  των εκδηλώσεων με κύρια την Έκθεση «Οι Έλληνες στην Καμπανία-500 Χρόνια Ιστορίας», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Αρχείων του Κράτους.

Στην έκθεση η οποία  τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου παρουσιάσθηκε αρχειακό υλικό από το 1500 μέχρι σήμερα, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μετά, για την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή της Καμπανίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος της Νάπολης Luigi de Magistris, ο Αναπληρωτής Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ιταλία Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας Γιάννης Κορίνθιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας Παύλος Κυπριανού, η κ. Imma Ascione Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Νάπολη, ο Marco Galdi, Πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, ο κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου, ο Antonio Ernesto Denunzio, συντονιστής Gallerie d’Italia – Palazzo Zevallos Stigliano κ.α.

Ο Αναπληρωτής Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε  το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης, επισημαίνοντας  τους ισχυρούς πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών.