«Με τη ματιά των ερευνητών» από το ΑΠΘ και το Harvard

Harvard

«Με τη ματιά των ερευνητών» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Harvard, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 10:00, στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος των δύο Ιδρυμάτων «CHS Fellowships in collaboration with AUTH’s Department of Classics», με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα σε νέους ερευνητές να συνεργαστούν με το ΑΠΘ και το ΚΕΣ του Harvard, ως Ερευνητικοί Υπότροφοι («Fellows»), στον τομέα των Κλασικών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, θα παρουσιαστούν οι ερευνητικές εργασίες που υλοποιήθηκαν το 2018, από τους ερευνητές Αποστολία Αλεπίδου, Δήμητρα Καραμήτσου και Άγγελο Μπούφαλη (Υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ).

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Αιμίλιο Μαυρουδή και ο εκπρόσωπος του ΚΕΣ Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard και Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Χρήστο Τσαγγάλη

Η Αποστολία Αλεπίδου, θα παρουσιάσει την ερυνητική εργασία  «γλαυκὴ δέ σε τίκτε θάλασσα / πέτραι τ᾽ ἠλίβατοι»: Ανατολικές απηχήσεις στην Ιλιάδα

Ο Άγγελος Μπούφαλης την έρευνα «Τοπικά αλφάβητα στην Αρχαϊκή Μακεδονία»

Η Δήμητρα Καραμήτσου, την «Ψυχολογική ερμηνεία των ονείρων στην Ελληνιστική ποίηση»

Ο εκπρόσωπος του ΚΕΣ Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard και Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Τσαγγάλης, θα παρουσιάσει τον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Fellowships», καθώς και τη συνεργασία μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard.

 

Οι ερευνητές

ΑΠΘ Αποστολία Αλεπίδου
Αποστολία Αλεπίδου

Αποστολία Αλεπίδου Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η Αποστολία Αλεπίδου σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (προπτυχιακές σπουδές, απόφοιτος 2013) και στο πανεπιστήμιο του Leiden (μεταπτυχιακές σπουδές, απόφοιτος 2017, cum laude). Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: Η γλώσσα των θεών στην Ιλιάδα. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα ομηρικά έπη και την αρχαϊκή επική ποίηση εν γένει.

 

 

ΑΠΘ Δήμητρα Καραμήτσου
Δήμητρα Καραμήτσου

Δήμητρα Καραμήτσου Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Δήμητρα Καραμήτσου σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο 2014), από όπου πήρε το Μεταπτυχιακό της Δίπλωμα το 2016 με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά. Ο τίτλος της διπλωματικής της εργασίας είναι Βίαιοι θάνατοι παιδιών στο Ελληνιστικό επίγραμμα. Από το 2016 είναι Υποψήφια Διδάκτορας του ίδιου τμήματος και εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο Συναίσθημα, λογοτεχνικό είδος και έμφυλες ταυτότητες στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου Ρόδιου. Από το 2015 έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πέντε Συνέδρια Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων σε Αθήνα, Ιωάννινα και Πάτρα. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται η μελέτη των συναισθημάτων στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία και η ελληνιστική ποίηση.

 

ΑΠΘ Άγγελος Μπούφαλης
Άγγελος Μπούφαλης

 Άγγελος Μπούφαλης Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Άγγελος Μπούφαλης σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σε μεταπτυχιακό επίπεδο Αρχαιολογία και Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Σήμερα εκπονεί την Διδακτορική του Διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Οι Επιγραφές της Μακεδονίας κατά την Αρχαϊκή και Κλασική Περίοδο». Έχει εργαστεί ως έκτακτος αρχαιολόγος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ως βοηθός ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στους τομείς της Ελληνικής επιγραφικής, της αρχαιολογίας και ιστορίας της Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου, και της εθνογραφίας της σύγχρονης εποχής.