Με 10 φοιτητές το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Κόστα Ρίκα

ανεπιστήμιο Μακεδονίας Ακαδημία Ρομποτικής
Οι ομάδα της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που θα λάβει μέρος στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα, μαζί με τον «Ρολ» το ρομπότ που συμμετείχε στη φετινή ΔΕΘ και τον «Γιωρίκα», το ρομπότ της Ακαδημίας που μιλά ποντιακά

Τον ενθουσιασμό τους για την ενασχόληση με τον τομέα της ρομποτικής, το μεράκι που χρειάζεται για να πετύχουν τους υψηλούς τους στόχους και την πεποίθησή τους για μια επιτυχημένη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, εξέφρασαν τα δέκα μέλη της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που βραβεύθηκαν, μαζί με τον προπονητή τους, για τις μέχρι σήμερα επιτυχίες τους, από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι δέκα φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν διαφορετικά αντικείμενα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δήλωσαν ότι έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα από την ενασχόλησή τους με αυτό το αντικείμενο που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και ότι ελπίζουν να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις στην παγκόσμια διοργάνωση της Ολυμπιάδας Ρομποτικής, η οποία διεξάγεται φέτος στην Κόστα Ρίκα.

Τα συγχαρητήρια και τις ευχές εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έδωσε ο Αναπληρωτής Πρύτανη, Ιορδάνης Ελευθεριάδης, ο οποίος και επέδωσε στην ολυμπιακή ομάδα επαίνους για τις μέχρι σήμερα διακρίσεις της.

Ο ίδιος, δήλωσε υπερήφανος για την Ακαδημία Ρομποτικής και το έργο που συντελείται από αυτήν σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι από την πλευρά του Πανεπιστημίου καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της.

Ο προπονητής της ολυμπιακής ομάδας, Γιώργος Ζερβόπουλος, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό των επιτυχιών της ομάδας, ενώ ο Πέτρος Περλαντίδης, οργανωτικά υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι η χρηματοδότηση της συμμετοχής της στην Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα.

Όπως αναφέρθηκε, όλοι ελπίζουν ότι οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που εντυπωσιάστηκαν από τα επιτεύγματα της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη φετινή ΔΕΘ, θα υλοποιηθούν έστω και μερικώς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η με αξιώσεις παρουσία της ομάδας στην λατινοαμερικανική χώρα.

Τα μέλη της ομάδας και ο προπονητής τους που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:

Προπονητής: Γιώργος Ζερβόπουλος του Βενέδικτου (Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πολυτεχνείο Κοζάνης).

Η ομάδα:

 1. Δημήτριος Χαντές του Θεοφίλου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 2. Παρασκευάς Καραμπατζάκης του Γεωργίου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 3. Αναστάσιος Γκάγκας του Αθανασίου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 4. Μάρκος Αγγέλου του Θεοφάνη Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 5. Μαργαρίτα Χατζούλητου Γεωργίου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 6. Νίνα Πάνου του Ανδρέα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 7. Διονύσιος Γαζήςτου Παναγιώτη Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 8. Αργυρώ Λεπιδά του Ευστρατίου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 9. Κωνσταντίνος Κλημαντάκης του Μιχαήλ Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 10. Μουλλαϋμέρι Τζίνο του Νίκο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 Η Ακαδημία

Η Ακαδημία Ρομποτικής αποτελεί πρόγραμμα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ξεκίνησε τη νομική της μορφή τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά από 15 χρόνια δράσεων σε σχολεία, σε μουσεία, σε χώρους άτυπης εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, έρευνας και συνεργασίας με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από τις δράσεις της Ακαδημίας Ρομποτικής έχουν περάσει εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες.

Η αγωνιστική ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, έπειτα από διαγωνισμό που διεξήχθη, ώστε να απαρτίζεται από τους καλύτερους. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που ασχολείται με την ρομποτική σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα αποτελείται από 4 παιδιά δημοτικού, 6 γυμνασίου, 10 φοιτητές και 4 βασικούς εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι νέα παιδιά και με εμπειρία πάνω σε διαγωνισμούς ρομποτικής.

Πιστεύουμε ότι η χώρα μας έχει δυνατά και έξυπνα μυαλά. Υπολείπεται όμως, στην αξιοποίηση τους. Με γνώμονα μας αυτό, δημιουργήσαμε την αγωνιστική ομάδα για να αποδείξουμε ότι οι ελληνικές ομάδες μπορούν με συνεχή στήριξη και καθοδήγηση, να προοδεύσουν και να κατακτήσουν θέσεις σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό.

Αν και η αγωνιστική ομάδα μετράει σχεδόν 11 μήνες ζωής, έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στον χώρο της ρομποτικής, καθώς πετυχαίνει διακρίσεις. Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2016, η ομάδα του γυμνασίου έλαβε τη δεύτερη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ΜΦΡ (Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής), ενώ το δημοτικό έλαβε έπαινο για την επίδοση που είχε. Ακόμη, τον Μάρτιο του 2017 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Core Values του FLL (First Lego League), ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους πανελλήνιους διαγωνισμούς ρομποτικής. Τέλος, τον Ιούλιο του ίδιου έτους κατέλαβε την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής WRO και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό στην Κόστα Ρίκα τον Νοέμβριο του 2017.

Εκτός από τα παραπάνω, τα μέλη της Ακαδημίας Ρομποτικής συμμετέχουν τακτικά και έχουν κερδίσει σημαντικές διακρίσεις σε εγχώριους, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς, ήδη από το 2009.

Ενδεικτικά

 • Το 2010 πρώτη θέση στην Ελλάδα και συμμετοχή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις Φιλιππίνες.
 • Τον Ιούνιο 2013 δεύτερη θέση στην Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
 • Το 2014 κατέλαβαν την πρώτη θέση στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους την 9η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Sochi της Ρωσίας.
 • Τον Ιούνιο του 2015 η εκπαιδευτική πρόταση και το ρομπότ που δημιούργησαν, αναδείχθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική τεχνολογία στην Ευρώπη.
 • Τον Δεκέμβριος του 2015 βραβείο καλύτερης ρομποτικής κατασκευής στην κατηγορία του Γυμνασίου στο πανελλαδικό διαγωνισμό του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (ΜΦΡ).
 • Τον Φεβρουάριο του 2016 διάκριση και βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό του FLL Junior.
 • Τον Ιούνιο του 2016 πρώτη θέση στους προκριματικούς της Θεσσαλονίκης στον διαγωνισμό του WRO.
 • Τον Φεβρουάριο του 2016 εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή ένωση, ερευνητική εκπαιδευτική πρόταση πάνω στην ρομποτική, στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON 2020, η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα και κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 207 προτάσεις απ’ όλη την Ευρώπη.
 • Τον Ιούνιο του 2017 πρώτη και δεύτερη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής στην κατηγορία Πανεπιστημίων.

Στα επόμενα βήματα είναι η συμμετοχή και εκπροσώπηση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα.