Ο Καζαντζάκης του Ιορδάνου ταξιδεύει στο Παρίσι

 

 

Μετά το Βερολίνο τη Ζυρίχη και την Αθήνα η παράσταση “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου,για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη ταξιδεύει στο Παρίσι όπου θα παρουσιασθεί   την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα Rossini του Δημαρχείου της γαλλικής πρωτεύουσας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και με τη διοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων.
καζαντζακης παρασταση παρισι σοφία καζαντζιάν2Το “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” είναι μία σκηνική σύνθεση από τα μεγαλύτερα έργα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη, με κύριο κορμό την Ασκητική. Τη διασκευή του έργου υπογράφει ο Μάριος Ιορδάνου μαζί με τη Σοφία Καζαντζιάν με την οποία και πρωταγωνιστεί. Η παράσταση, που έχει συμπεριληφθεί στην εισαγωγή της νέας έκδοσης της Ασκητικής, περνάει και στα υπόλοιπα αριστουργήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε ένα συνδυασμό λόγου, μουσικής, τραγουδιού και χορού.

Ο Μάριος Ιορδάνου, εμπνευστής της ιδέας, πρωτοπαρουσίασε το έργο με μεγάλη επιτυχία στο Griechische Kulturstiftung στο Βερολίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνδιοργάνωση των Εκδόσεων Καζαντζάκη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Παλλάδιον και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

kazantzakis new.jpg καζαντζακης παρασταση παρίσιΣτη συνέχεια, παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, ενώ συνεχίστηκε για τρεις σεζόν (sold out) στον Πολυχώρο Vault, στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ της Αθήνας, όπως τα Αισχύλεια. Αυτόν το Σεπτέμβριο, η παράσταση ανέβηκε στη Ζυρίχη και τώρα, στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο Παρίσι.
Σκηνοθεσία/ Μουσική σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου. Διασκευή – Απόδοση κειμένων: Μάριος Ιορδάνου – Σοφία Καζαντζιάν. Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου – Σοφία Καζαντζιάν.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες γεννήθηκε στο  Ηράκλειο Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου 1883 και πέθανε στο  Φράιμπουργκ της Γερμανίας στις 26 Οκτωβρίου 1957. Συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος, πολιτικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και φιλόσοφος με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο έγινε ιδαίτερα γνωστός μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”, “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” και “Ο Τελευταίος Πειρασμός”. Ήταν ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό συγγραφείς και ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως Έλληνας λογοτέχνης.