Οδηγία εξαίρεσης ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τους δασμούς ΗΠΑ-ΕΕ

Ο χυμός από δαμάσκηνα προστέθηκε τον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων που εξαιρούνται από τους δασμούς των ΗΠΑ στην ΕΕ.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την τελευταία οδηγία με την οποία διατηρείται η εξαίρεση ορισμένων ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τους δασμούς ΗΠΑ-ΕΕ.

Σύμφωνα με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο η σημαντική αυτή εξέλιξη σύμφωνα με την οποία ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, τα τυριά και το κρασί εξακολουθούν να εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς στην ΕΕ, δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη να κερδίζουν διαρκώς μεγαλύτερο έδαφος επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο ότι οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ημαντικό ρόλο στην σημαντική αυτή εξέλιξη διαδραμάτισε και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τονίζοντας την ανάγκη της εξαίρεσης αγροτικών προϊόντων από τους δασμούς ΗΠΑ τόσο στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα όσο και στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Ουάσιγκτον στο US Dept of Commerce.

Το σημαντικό αυτό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και στα δύο μεγάλα συνέδρια του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το 30ο Greek Economic Summit αλλά και το 4ο ExportUSA Forum το οποίο αποτελεί το μοναδικό συνέδριο στη χώρα μας που εστιάζει αποκλειστικά στην μεθοδική προώθηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Για αναλυτικότερη πληροφόρηση βλ. Federal Register, “Notice of Modification of Section 301 Action: Enforcement of U.S.WTO Rights in Large Civil Aircraft Dispute (Docket No. USTR-2019-0003)”

https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/Notice_of_Modification_of_Section_301_Action_Enforcement_of_U.S._WTO_Rights_in_Large_Civil_Aircraft_Dispute.pdf