Τι αποκαλύπτουν οι ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κέρο και το Δασκαλιό

Αν Αεροφωτογραφία του Δασκαλιού (Πηγή: ΥΠΠΟΑ/Βρετανική Σχολή Αθηνών)
Αεροφωτογραφία του Δασκαλιού (Πηγή: ΥΠΠΟΑ/Βρετανική Σχολή Αθηνών)

Το έργο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στο ιερό στην Κέρο και τον οικισμό στο Δασκαλιό θα φιλοξενήσει, ο Τομέας Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής).

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής, Καθηγητής John Bennet, θα παρουσιάσει «Το έργο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών κατά το 2017» – “The Work of the British School at Athens in 2017”, ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, Colin Renfrew, και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου McDonald, του Πανεπιστημίου του Cambridge, Δρ Mike Boyd.

Ο τίτλος της ομιλίας τους είναι: «Το ιερό στην Κέρο και ο οικισμός στο Δασκαλιό υπό το φως των νέων ερευνών» – “The sanctuary on Keros and the settlement of Dhaskalio in the light of recent research”.

Ανασκαφές Κέρου: Mέλη της ανασκαφικής ομάδας εν ώρα εργασίας (Πηγή: ΥΠΠΟΑ/Βρετανική Σχολή Αθηνών)
Ανασκαφές Κέρου: Mέλη της ανασκαφικής ομάδας εν ώρα εργασίας (Πηγή: ΥΠΠΟΑ/Βρετανική Σχολή Αθηνών)

Το νησί της Κέρου, που βρίσκεται στις Κυκλάδες, νότια της Νάξου, ήταν γνωστό μέχρι πρόσφατα, κυρίως, για τη μεγάλη εναπόθεση σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων, αποτέλεσμα τελετουργικής θραύσης τους, που λάμβανε χώρα εκεί πριν 4.500 χρόνια.

Οι πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες έγιναν στον προϊστορικό οικισμό στο Δασκαλιό, που βρίσκεται στο δυτικότερο ακρωτήρι της Κέρου και αποτελεί πλέον ένα μικρό νησάκι, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Ακριβώς δίπλα από το προϊστορικό ιερό, έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά και μνημειώδη οικοδομήματα κτισμένα με πέτρα, που μεταφερόταν από το νησί της Νάξου, από απόσταση περίπου 10 χιλ.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν δύο εργαστήρια μεταλλοτεχνίας με κατάλοιπα κατεργασίας μετάλλων.

Η υψηλή εξειδίκευση των κατοίκων στη μεταλλουργία, σε συνδυασμό με την επιβλητική αρχιτεκτονική και τη χρήση του χώρου για τελετουργικές δραστηριότητες, αναδεικνύουν τη σημασία και τον κεντρικό ρόλο του συγκεκριμένου οικισμού στο Αιγαίο της πρώιμης εποχή του Χαλκού (3η χιλ. π.Χ.).

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.