Ο Μάριο Μόντι στο Μουσείο Τσιτσάνη

Το μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα επισκέφθηκε το περασμένο σαββατοκυριακο ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Ελσα, καθώς και λιγοστούς φίλους, ο κ. Μόντι επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, σε ανεπίσημη, ιδιωτική επίσκεψη.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τον υποδέχθηκε και, έκαναν μια μικρή βόλτα στην πόλη.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην πρωτιά του νομού σε γαλακτοκομικά φέτα και τσίπουρο και παρουσίασε στοιχεία για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης.

Στη συνέχεια ο κ. Μόντι ξεναγήθηκε στο δίδυμο οθωμανικό λουτρό, που βρίσκεται στον κάτω όροφο του Μουσείου Τσιτσάνη.

Ενός κτηρίου που μέχρι το 2006 λειτουργούσε ως Φυλακές Τρικάλων και πλέον, είναι κέντρο πολιτισμού για όλη τη χώρα.

Η ξενάγηση αφορούσε στη μοναδικότητα του Τσιτσάνη, στον ρόλο του στο ελληνικό τραγούδι, στη σχέση της πόλης με τη μουσική (Βίρβος, Καλδάρας, Μιητροπάνος, Σαμολαδάς, Κολοκοτρώνης…), στον τρόπο σύνδεσης των φυλακών με το χαμάμ και τα λαϊκά μας τραγούδια.

Εντυπωσιασμένος από τη διαδραστικότητα, τους δίσκους 78 στροφών και το πλούσιο αρχειακό υλικό – έστω και σε προσωρινή μορφή ακόμη, μέχρι την ολοκλήρωση της μουσειολογικής μελέτης – ο πρώην πρωθυπουργός έμαθε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή».
Ρώτησε, δε, για τη φήμη του τραγουδιού ως «δεύτερου εθνικού μας ύμνου», καθώς οι νότες, ερμηνευμένες από τρικαλινούς μουσικούς, εντυπωσίαζαν τους φιλοξενούμενους.

Ο κ. Μόντι, δοκίμασε, τσίπουρο και τα τοπικά εδέσματα που προσφέρθηκαν, και παρακολούθησε ένα μικρό δείγμα χορού σε σόλο μελωδίες του Τσιτσάνη.

Ο π. πρωθυπουργός έμαθε, επίσης, λεπτομέρειες του λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, ως παγκόσμιο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά και δέχθηκε από τον κ. Παπαστεργίου, βότανα ως δώρα.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέπτυξε το «σχέδιο Ασκληπιός» που ήδη υλοποιεί ο Δήμος, για τη χρήσης των φαρμακευτικών φυτών, σε επίπεδο ιατρικής, εναλλακτικού τουρισμού, εκπαιδευτικό, αξιοποίησης αγροτικών clusters και ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα.

Στην επίσκεψη παρέστησαν επίσης, η αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ερευανς – Μουσείο Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, η προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Τρικκαίων κ. Φανή Τσαπάλα και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρ. Μαντζανά.

Το πρωί της Κυριακής ο κ. Μόντι και οι φιλοξενούμενοι των Τρικάλων ξεναγήθηκαν σε μονές των Μετεώρων (Ρουσσάνου και Αγίου Στεφάνου).