Ο «Νοτιάς» πάει στο… Χόλιγουντ

Ταξίδι στο ελληνικό σινεμά στην ιστορική Στοά

 

Η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς» συνεχίζει το ταξίδι της και, από τις κινηματογραφικές αίθουσες, μεταφέρεται στη θρυλική Στοά Χόλιγουντ, μέσα σε μια εντυπωσιακή φωτογραφική Έκθεση με ανέκδοτο υλικό από τα γυρίσματα ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με παλιούς κινηματογραφιστές και ένα μεγάλο πάρτι με μουσικές της κινηματογραφικής Αθήνας από τον Μελωδία fm.

Το τριήμερο νοσταλγικό ταξίδι στο ελληνικό σινεμά, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2016, σε ένα χώρο που κάποτε αποτελούσε την καρδιά του: στη Στοά Χόλιγουντ. Η ιστορική Στοά, όπου για δύο δεκαετίες στεγάζονταν γραφεία κινηματογραφικών παραγωγών και εταιρειών διανομής, αποτελούσε αγαπημένο στέκι για ηθοποιούς, σκηνοθέτες και ανθρώπους του σινεμά τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

2-2.jpg νοτιας σκηνες Τη φωτογραφική Έκθεση η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα -«Πίσω από την κάμερα: άγνωστες ιστορίες από τον ελληνικό κινηματογράφο» Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τα μάτια παλιών κινηματογραφιστών και διανομέων που συζητούν με δημοσιογράφους και κοινό. Ομιλητές:

  1. Νίνος Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου
  2. Γιώργος Μιχαηλίδης, διανομέας, αιθουσάρχης
  3. Αλέκος Λάμπρου, αιθουσάρχης, μέλος της Ομοσπονδίας αιθουσαρχών
  4. Κώστας Γούναρης, διευθυντής πωλήσεων
  5. Γιώργος Πανουσόπουλος, σκηνοθέτης
  6. Πωλ Σκλάβος, σκηνοθέτης, αιθουσάρχης
  7. Βούλα Γεωργακάκου, πρώην διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

8.Τάκης Τσακαλάκης, διανομέας, αιθουσάρχης

  1. Γιώργος Σπέντζος, διανομέας
  2. Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, κριτικός κινηματογράφου. Συντονιστής: Ζήνος Παναγιωτίδης, διανομέας rosebud 21.


3-2.jpg νοτιάςΟι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 15.00 με   ένα πάρτι με μουσικές της κινηματογραφικής Αθήνας από τον Μελωδία fm.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ηώ Πάσχου

Ομάδα Έκθεσης – φοιτητές του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας: Ερμίνα Δημητρίου, Ελπίδα Κοντογιάννη, Ελένη Ποντίκη, Δημήτρης Πατρίκιος, Μιχάλης Ματσούκας, Γιώργος Καζίας.

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση με έντονη επιστημονική, πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική δράση,  αποτελείται από τους Υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση και αριθμεί σήμερα περισσότερα από 1.900 μέλη –από τους συνολικά 6.000 υποτρόφους – που προέρχονται από τα Προγράμματα Υποτροφιών προς Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς υποτρόφους που έχουν τιμηθεί με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες. Πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Στόχος του Συνδέσμου είναι να προσφέρει έργο σε κοινωνικό επίπεδο μέσω της δραστηριότητας των μελών του, σε όλους τους τομείς της επιστήμης, της τέχνης και της εκπαίδευσης ανταποδίδοντας έτσι στην κοινωνία ένα μικρό μέρος από τα οφέλη που αποκόμισαν τα μέλη του λαμβάνοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

1-2.jpg νοτιαςΗ Στοά Χόλιγουντ, αλλιώς γνωστή και ως Στοά Πανταζόπουλου, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας «Νοτιάς», βρίσκεται στον αριθμό 98 της οδού Ακαδημίας και μετρά μισό και κάτι αιώνα ζωής, αφού σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι. Λυγίζο το 1950. Πήρε το όνομά της από τα γραφεία κινηματογραφικών παραγωγών και τις εταιρείες διανομής που στεγάζονταν εκεί. Φιλοξένησε το διάσημο Bar Hollywood (που της έδωσε το ένα από τα ονόματά της). Την ένδοξη κινηματογραφική ιστορία της στοάς μαρτυρά σήμερα η ταμπέλα «Μέγαρον Έβδομης Τέχνης» στην είσοδο του κτιρίου που κάποτε στέγαζε όλα εκείνα τα γραφεία.