Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα “Ματωμένα Χώματα”

Προσκηνυματική επίσκεψη στην Έφεσο πραγματοποιήσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθλομαίος και την περσμένη Κυριακή χοροστάτησε στον Εσπερινό στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο χωριό της ορεινής Εφέσου, τον Κιρκιντζέ, που έγινε γνωστός από τα «Ματωμένα Χώματα» της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου.

Την Δευτέρα προεξήρχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Εφέσου, επί του τάφου του Αγίου.

«Η συγκίνησή μας σήμερα είναι βαθιά, και δύσκολα εκφράζεται με λόγια, καθώς συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, βρεθήκαμε στην πάλαι ποτέ περίλαμπρη και ξακουστή πόλη της Εφέσου. Εδώ, που βρίσκεται ο τάφος του Ευαγγελιστή Ιωάννη, εδώ που πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η ιστορία είναι πάντοτε παρούσα, τίποτε στην πραγματικότητα δεν έχει σβήσει ο χρόνος αλλά και η δράση του ανθρώπου και τίποτε δεν θα χαθεί στον αιώνα των αιώνων, όσο διατηρούμε ζωντανή την μνήμη και την πίστη μας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Έφεσο.