«Πέντε χρόνια με την Μύρτιδα» στο Μουσείο Ακρόπολης

Μύρτις

Η Μύρτις, το εντεκάχρονο κοριτσάκι που έζησε και πέθανε από τυφοειδή πυρετό στον Λοιμό της Αθήνας τον 5ο π.Χ. αιώνα, συμπληρώνει πέντε χρόνια από την παρουσίασή της στον σύγχρονο κόσμο, μετά την ανασύνθεση του προσώπου της, από τον καθηγητή ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

≈„Í·flÌÈ· ÙÁÚ ÂÒÈÔ‰ÈÍfiÚ ›ÍËÂÛÁÚ ÛÙÔ ≈ËÌÈ͸ ¡Ò˜·ÈÔÎÔ„È͸ ÃÔıÛÂflÔ : ´Ã˝ÒÙÈÚ: –Ò¸Û˘Ô Ï Ò¸Û˘Ô Ï ÙÔ ·ÒÂÎ˸̪, ƒÂıÙ›Ò· 13 ”Â. 2010. (EUROKINISSI / ∆ŸÕ‘¡Õœ” ¡À≈Œ¡Õƒ—œ”)

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, πραγματοποιείται ημερίδα για τα “Πέντε χρόνια με την Μύρτιδα” στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως.

Από την πρώτη παρουσίαση της Μύρτιδος την Άνοιξη του 2010 στο Μουσείο Ακροπόλης και την ανακήρυξή της από τον ΟΗΕ ως “Φίλη των στόχων της Χιλιετίας” μέχρι σήμερα, η έκθεση “Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν” ταξιδεύει συνεχώς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος, ο ΟΗΕ γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του και η Μύρτις τα 5 χρόνια από την “εμφάνιση” και παρουσίασή της στον σύγχρονο κόσμο. Με την ευκαιρία αυτή οργανώνεται ημερίδα η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Νορβηγικής Πρεσβείας της Αθήνας.

“Μορφή, ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα” είναι η θεματολογία, που μας υπενθυμίζει την κοινή ανθρώπινη μοίρα, τον θάνατο, αλλά ταυτόχρονα και την ήττα του θανάτου μέσω της μνήμης της μορφής, που θα αναπτύξουν Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.