Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Από τη συνάντηση με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού Διασποράς (από αριστερά προς δεξιά) Μαρίνα Ματθαιουδάκη, Γιάννης Αντωνιάδης, Άννα Ηλιάδου, Άλκης Αναστασιάδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Περικλής Μήτκας, Βικτώρια Κράφτσενκο, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, Άννα Κιτάροβα.
Από τη συνάντηση με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού Διασποράς (από αριστερά προς δεξιά) Μαρίνα Ματθαιουδάκη, Γιάννης Αντωνιάδης, Άννα Ηλιάδου, Άλκης Αναστασιάδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Περικλής Μήτκας, Βικτώρια Κράφτσενκο, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, Άννα Κιτάροβα.

Με την συμμετοχή φοιτητών και νέων που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν ζήσει περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 η οποία διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Στην Ολυμπιάδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με γενικό χορηγό τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς ενημέρωσαν για τη διεξαγωγή της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας και η Οργανωτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ειδική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 και ώρα 15.30, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» στη Βουλή, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η κ. Μαρίνα Ματθαιουδάκη, Αν. Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών και της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, ο κ. Άλκης Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και Υπεύθυνος Νεολαίας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων, η κ. Βικτωρία Κραβτσένκο, Γραμματέας της ΠΑΣΕΠΟΝ και Συντονίστρια Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, η κ. Άννα Ηλιάδου, μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και Συντονίστρια Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ και ο κ. Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στην Αθήνα, τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας ώστε η Παγκόσμια Ολυμπιάδα να καταστεί θεσμός και να ενταχθεί στο νέο Νομοσχέδιο μαζί με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, στις 20 Μαίου.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, η Οργανωτική Επιτροπή συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και στη συνέχεια με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη.

Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016, η Οργανωτική Επιτροπή πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τη Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Κόικα, και στη Βουλή με αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες), καθώς και με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ.

Ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του Διαγωνισμού με εξετάσεις σε θέματα που έχουν προετοιμαστεί από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας, η επόμενη και τελική φάση της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθούν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι από όλες τις παραπάνω χώρες.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016 οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016.