Παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την μαρίνα Πύλου

Να διαφυλάξει τους αρχαιολογικούς χώρους και τον ιστορικό τόπο της Πύλου από τις επεμβάσεις καλεί το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή την συζήτηση σήμερα για την έγκριση ή μη της μελέτης να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην εκποίηση της μαρίνας.

ΠυλοςΣτην παρεμβασή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι “η ιστορική πόλη της Πύλου με την παραδοσιακή προκυμαία και το Νιόκαστρο, με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και τον κηρυγμένο εξ ολοκλήρου Όρμο του Ναυαρίνου, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού, σε ένα υπέροχο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό τοπίο.

Προκειμένου να εκποιηθεί η μαρίνα της Πύλου, το ΤΑΙΠΕΔ δίνει τη δυνατότητα στον όποιο υποψήφιο “επενδυτή” ακόμη και να χτίσει σε περιοχή αιγιαλού και μπροστά στον παραδοσιακό οικισμό της Πύλου. Ακόμη και η ιστορική προκυμαία κινδυνεύει από τις επεμβάσεις που θα προγραμματιστούν για να ολοκληρωθεί η “επένδυση”.

Τέτοιες προτάσεις και μεθοδεύσεις αντιβαίνουν τον Αρχαιολογικό Νόμο και την προστασία του κηρυγμένου ιστορικού τοπίου της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Καλούμε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να διαφυλάξει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο από τις επεμβάσεις.

Καλούμε τους κατοίκους της Πύλου να διαφυλάξουν τον πραγματικό πλούτο, που μπορεί να δώσει αειφορία στην περιοχή τους, δηλαδή την ομορφιά του τοπίου και του ιστορικού οικισμού”.