Προς τιμήν του Ηφαιστίωνα ο τάφος της Αμφίπολης

Παραγγελία του Μ. Αλεξάνδρου προς τιμή του φίλου του Ηφαιστίωνα είναι το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε η αρχαιολόγος και υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη σε εκδήλωση του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα όσα ανεφεραν οι αρχαιολόγοι στην εκδήλωση, τρεις επιγραφές που εντοπίστηκαν κοντά στο χώρο που βρίσκεται ο Λέων, και αναγράφεται “Παρέλαβον” και “Ηφαιστίωνος” αποτελούν τις αποδείξεις ότι το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μ. Αλεξάνδρου. Τ ομονόγραμμα ΑΝΤ αποδίδεται στον κατασκευαστή του έργου Αντίγονο τον Μονόφθαλμο ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανασκαφέων και τα ευρήματα που εντοπίσθηκαν το μνημείο σχεδιάστηκα από τον Δεινοκράτη και κατασκευάσθηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.χ αιώνα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απευθύνεεο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας.Τα “Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά”, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας ενώ για το “Ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης: Ανασκαφική Έρευνα 2012-2014”, μίλησε η Αρχαιολόγος, Ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης,Προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.