Πρότυπο η Ελλάδα για την τουριστική ανάπτυξη στην Αν. Μεσόγειο

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Saad Hariri, τον Υπουργό Τουρισμού του Λιβάνου Avedis Guidanian, κυβερνητικούς παράγοντες και φορείς του Λιβάνου
Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Saad Hariri, τον Υπουργό Τουρισμού του Λιβάνου Avedis Guidanian, κυβερνητικούς παράγοντες και φορείς του Λιβάνου

Την επιτυχημένη στρατηγική της Ελλάδας στον τουρισμό που έχει αναγνωριστεί από όλους τους διεθνείς φορείς ως παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, προσκεκλημένη του Υπουργού Τουρισμού του Λιβάνου κ. Avedis Guidanian και του Προέδρου του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του Λιβάνου, κ. Charles Arbid στο Συνέδριο για τη «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε στη Βηρυτό.

Η συμμετοχή της Υπουργού κινητοποίησε σημαντική προβολή για την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό, καθώς συμμετείχαν υπουργοί της κυβέρνησης, αναπτυξιακοί φορείς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής, ενώ το συνέδριο προβλήθηκε με απευθείας σύνδεση από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του Λιβάνου.

Σε κοινή συνεδρία με τον Υπουργό Τουρισμού του Λιβάνου, κ. Avedis Guidanian και τον τέως Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, κ. Taleb Rifai, η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ελλάδας στον τουρισμό 2015-2018 και στις καλές πρακτικές που εφάρμοσε με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων

  • την αύξηση κατά 35% του εισερχόμενου τουρισμού,
  • τα συνεχόμενα ρεκόρ στις αφίξεις τα έσοδα και όλα τα τουριστικά μεγέθη,
  • την κατακόρυφη αύξηση των τουριστικών επενδύσεων,
  • νέα οφέλη που διαχύθηκαν σε όλη τη χώρα και συμπαρέσυραν στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς τομείς
  • την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας,
  • την ενδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό
  • και τη διεθνή της αναγνώριση από τους παγκόσμιους φορείς ως επιτυχημένο παράδειγμα τουριστικής πολιτικής και πρότυπο στην τουριστική ανάπτυξη

Επίσης η Υπουργός παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό για τα επόμενα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού του Λιβάνου για την αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ροών, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη με πολλαπλάσια οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Το Συνέδριο έκλεισε oΠρωθυπουργός το Λιβάνου κ. Saad Hariri, και παρουσία του κατά τη σύνοψη των συμπερασμάτων, τονίστηκε το επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας στην επίτευξη υψηλών ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της ελκυστικότητάς της ως παγκόσμιου προορισμού.

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο συνέδριο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου για τη "βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη" στη Βηρυτό, με τον τέως Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai και τον Υπουργό Τουρισμού του Λιβάνου Avedis Guidanian
Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο συνέδριο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου για τη “βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη” στη Βηρυτό, με τον τέως Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai και τον Υπουργό Τουρισμού του Λιβάνου Avedis Guidanian

Η κα Κουντουρά, στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει στην τουριστική ανάπτυξη η αναγνώριση της αξίας του τουρισμού ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, από τις κυβερνήσεις, όπως επίσης και η στενή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η Υπουργός παραχώρησε συνεντεύξεις για την τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας στο Λίβανο, στα πλέον δημοφιλή τηλεοπτικά δίκτυα και ΜΜΕ μεταξύ των οποίων τα ΜΤV, ALHURRA, LBC International και Mariam TV.

Η Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων του Λιβάνου ΑΤΤΑL, κ. Jean Abboud, επικεφαλής των ταξιδιωτικών γραφείων Daidalos, Wild Discovery Sal, Kurban Travel και εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών Μiddle East Airlines και Αegean.

Συζήτησαν για την κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το Λίβανο προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και για τις δυνατότητες περαιτέρω αύξησής του, μέσα από την προσφορά νέων θεματικών εμπειριών και την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών.

Η Υπουργός επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους Ομίλων στους τομείς του τουρισμού και του real estate για τις ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της φιλοξενίας.

Στο συνέδριο και στις συναντήσεις συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βηρυτό κ. Φραγκίσκος Βέρρος.