Πρώτο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας για το “ARISTOLEO” του ΕΚΠΑ

Ένα νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου

 

Το πρώτο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας κατέκτησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η εφεύρεση ARISTOLEO στον 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό καινοτομίας που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών.

Η εφεύρεση ARISTOLEO δημιουργήθηκε από την Δρ. Ελένη Μέλλιου (ΕΔΙΠ) και τον Αν. Καθηγητή του Φαρμακευτικού τμήματος Προκόπη Μαγιάτη και πρόκειταI για μια απλή μέθοδο μέτρησης της ποιότητας ενός ελαιολάδου υπό τη μορφή κιτ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε χωρίς ειδικές γνώσεις.

Mε δυο απλές κινήσεις και σε λίγο χρονικό διάστημα, το τεστ, βασισμένο στην πατενταρισμένη μέθοδο Melliou-Magiatis, δίνει ένα χρώμα το οποίο με βάση μια χρωματική κλίμακα μπορεί να ξεχωρίσει τα ελαιόλαδα ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε ορισμένες ειδικές φαινόλες. Οι ουσίες αυτές που ονομάζονται ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά τον ισχυρισμό υγείας για το ελαιόλαδο. Τα πνευματικά δικαιώματα του νέου προϊόντος ανήκουν στο ΕΚΠΑ και την Καναδέζικη εταιρία Artemis Alliance που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του προϊόντος.

To προϊόν είναι εμπορικά διαθέσιμο από τον Οκτώβριο του 2015 και ήδη πωλείται και εκτός Ελλάδας.

Η ερευνητική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, στο Φαρμακευτικό Τμήμα του ΕΚΠΑ από την ερευνητική ομάδα που εκπροσωπεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης. Η ερευνητική ομάδα του κ. Μαγιάτη που ασχολείται με το ελαιόλαδο περιλαμβάνει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Ηλιάνα Καλαμπόκη, Παναγιώτη Διαμαντάκο, Άννια Τσολάκου, Αιμιλία Ρηγάκου, Σωτήρη Αγαπάκη και τον Δρ. Χρήστο Παπανικολάου ενώ η ομάδα επίσης περιλαμβάνει τους φοιτητές Χρυσάνθη Παπαδήμου, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου και Παναγιώτη Καλλιμάνη.