Μαθαίνοντας ελληνικά με τον Βιζυηνό!

«Ποιός ήταν ο φονιάς του αδελφού μου» του Γεώργιου Βιζυηνού διασκευασμένο από την Μαργαρίτα Ιωαννίδου

Μια απλοποιημένη μορφή του βιβλίου του Γεώργιου Βιζυηνού «Ποιός ήταν ο φονιάς του αδελφού μου» διασκευασμένο από την Μαργαρίτα Ιωαννίδου για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ανατολικός.

Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές που μαθαίνουν ελληνικά ως δεύτερη/ξένη γλώσσα και είναι κατάλληλο για μέσο επίπεδο γλωσσομάθειας (Β1 – Β2) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες.

Η Μαργαρίτα Ιωαννίδου ασχολήθηκε με την διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας, εθελοντικά για δυο χρόνια, κάνοντας μαθήματα σε μετανάστες.

Κατά την διάρκεια της εμπειρίας της, διαπίστωσε, όπως αναφέρει η ίδια, ότι υπήρχαν ελάχιστα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας διασκευασμένα σε απλοποιημένη μορφή. Βιβλία δηλαδή, κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σαν βοηθήματα στην διδασκαλία των ελληνικών, και επίσης να διαδώσουν την νεοελληνική λογοτεχνία.

 Το βιβλίο

Το “Ποιος ήταν ο φονιάς του αδελφού μου” είναι η ιστορία μιας οικογένειας Ελλήνων που ψάχνει να βρει τον δολοφόνο του γιου και αδελφού τους. Στην προσπάθειά τους αυτή, συναντιούνται με μια οικογένεια Τούρκων πρόθυμη να βοηθήσει στην έρευνα. Τις δυο οικογένειες ενώνει μεγάλη αγάπη, μια και παλιότερα η Ελληνίδα μητέρα είχε φροντίσει για μήνες τον άρρωστο γιο της Τουρκάλας. Για τις δυο οικογένειες δεν παίζει ρόλο η διαφορά στην εθνικότητα ή την θρησκεία, αλλά η φιλία, η αγάπη, η καλοσύνη.

Και εδώ, όπως και σε όλα τα διηγήματα του Βιζυηνού, υπάρχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία: Ο γιος της Ελληνικής οικογένειας, ο Γιώργος, όπως ο Βιζυηνός, έχει γεννηθεί σε χωριό, από φτωχική οικογένεια και είναι ορφανός από πατέρα. Σπούδασε όμως στο εξωτερικό, ταξίδεψε πολύ, είναι «σοφός και μορφωμένος». Το όνομά του είναι ίδιο με το όνομα του Βιζυηνού. Τα ονόματα των δυο αδελφών του, επίσης, Μιχάλης και Χρήστος, είναι τα πραγματικά ονόματα των αδελφών του Βιζυηνού.

Η Μαργαρίτα Ιωαννίδου

Η Μαργαρίτα Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά, και εργάστηκε σαν Ορκωτή Λογίστρια.

Με την διδασκαλία των Ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας ασχολήθηκε εθελοντικά για δυο χρόνια, κάνοντας μαθήματα σε μετανάστες.

Έχει απλοποιήσει το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα (εκδόσεις Ανατολικός, 2012), για ξενόγλωσσους μαθητές που μαθαίνουν Ελληνικά σαν δεύτερη/ξένη γλώσσα (κατάλληλο για μέσο επίπεδο γλωσσομάθειας Β1 – Β2).