Δύο εξαιρετικά έργα από την Ελλάδα η αποκατάσταση της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα και οΠρομαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, είναι μεταξύ των νικητών των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2017/ Βραβεία Europa Nostra
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν χθες τους νικητές των Βραβείων Europa Nostra, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βράβευση στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι 29 βραβευθέντες από 18 χώρες επιλέχθηκαν για το υποδειγματικό έργο τους στους τομείς της αποκατάστασης, έρευνας, μακροχρόνιας προσφοράς στον πολιτισμό, καθώς και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης. Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέλεξε τους νικητές, αφού έκρινε 202 συνολικά υποψηφιότητες, που υποβλήθηκαν από φορείς αλλά και ιδιώτες, από 39 ευρωπαϊκές χώρες.
Αρχαία Πόλη της Καρθαίας στην Κέα
Το συναρπαστικό έργο, που διηύθυνε Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσφέρει στους επισκέπτες μία ματιά στο παρελθόν με τη συντήρηση, μερική αποκατάσταση και ερμηνεία των καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Καρθαίας στην Κέα.
Η Καρθαία ήταν μία σημαντική πόλη-κράτος, η οποία άνθισε στην αρχαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε κατά την ύστερη αρχαιότητα. Η θέση αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα, στον ελλαδικό χώρο, καλής διατήρησης, τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της ρυμοτομίας της πόλης. Ιστορία και φύση βρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, ενώ η ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας της θέσης και του ιδιαίτερου οικοσυστήματός της σχεδιάστηκαν με προσοχή, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους.
Προμαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο
Οι εργασίες αποκατάστασης υλοποιήθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή των Μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της απειλής της κατάρρευσης, με στόχο να αναδείξει την αμυντική λειτουργία του προμαχώνα και να ενισχύσει τις επικίνδυνες κατασκευές και τοιχοποιίες.
Η ολοκληρωμένη προκαταρκτική έρευνα στον Προμαχώνα έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη σημαντικών νέων στοιχείων και στον εμπλουτισμό των γνώσεων σχετικά με διάφορες περιόδους της ιστορίας της Ρόδου (π.χ. στοιχεία σχετικά με τον Κολοσσό της Ρόδου, τη βυζαντινή Ακρόπολη, την ύπαρξη της βόρειας πτέρυγας του παλατιού που είχε καταρρεύσει κατά την Οθωμανική περίοδο κ.ά.).
Αυτό το χαρακτηριστικό του έργου εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την κριτική επιτροπή, η οποία σχολίασε ότι «με την προσπάθεια συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας και τεκμηρίωσης έχουν ανακτηθεί αποτελεσματικά πολλά στοιχεία που είχαν χαθεί σε αυτόν τον χώρο εξέχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς, το κομβικό σημείο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου».
Οι νικητές θα βραβευθούν σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση, με οικοδεσπότες τον Ευρωπαίο επίτροπο Tibor Navracsics και τον μαέστρο Plácido Domingo, το βράδυ της 15ης Μαΐου στην Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, στο Τούρκου της Φινλανδίας.
Θα προηγηθεί η παρουσίαση των έργων τους στη διάρκεια του Excellence Fair την 14η Μαΐου στο Sigyn Hall της Μουσικής Ακαδημίας Τούρκου, ενώ θα συμμετάσχουν σε σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Turku European Heritage Congress in Turku (11-15 Μαΐου).
Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Europa Nostra και θα αποτελέσει μία σημαντική πλατφόρμα δικτύωσης και συζήτησης για τις τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ