Στην αθλητική κληρονομιά αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Στην αθλητική κληρονομιά είναι φέτος αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων που γιορτάζεται σήμερα 18 Απριλίου

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS και η UNESCO με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων αναδεικνύουν τον τον ρόλο του αθλητισμού στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζοντας όχι μόνο ορισμένα είδη μνημείων και τόπων (π.χ. αρχαίο στάδιο Ολυμπίας και Νεμέας, αρχαίο γυμνάσιο και παλαίστρα Ελευσίνας, παλαίστρα Ραμνούντα), αλλά και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη σχετικά με τις αξίες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των κοινωνιών.

greece_18_April_2016_poster1 παγκόσμια ημερα μνημειωνΜε την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS διοργανώνει δημόσια συζήτηση αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Αβέρωφ, είσοδος από οδό Στουρνάρη), τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30.

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Στόχος της επετείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο εκδηλώσεις.Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, εδρεύει στο Παρίσι, και είανι διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες.