Στην αρχαία Μεσσήνη, με την πανσέληνο του Αυγούστου το αντάμωμα των Μεσσήνιων του κόσμου

Σε ένα αντάμωμα των Μεσσηνίων απανταχού της Γης, υπό το φως της «Κόκκινης Πανσελήνου» της 29ης Αυγούστου, στην αρχαία Μεσσήνη, θα διοργανωθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Myth and Culture- Meeting Points – Μessinia».

Παίρνοντας την σκυτάλη οι Μεσσήνιοι από την πετυχημένη εκδήλωση των απανταχού Κρητών που πραγματοποιήθηκε στο σπήλαιο γέννησης του Δία στο οροπέδιο Λασιθίου στην «Μπλέ Πανσέληνο» της 31ης Ιουλίου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την συνάντηση της Μυθολογίας με τον Πολιτισμό, της Γενική Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών .

Το περιβάλλον με τα πολυάριθμα μνημεία αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα ταφικά κτίσματα, την Κρήνη της Αρσινόης και την πηγή της Κλεψύδρας όπου έλουζαν τον Δία οι νύμφες Ιθώμη και Νέδα, θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες για ένα φιλοσοφικό περίπατο, κάτω από το φως της Πανσελήνου της 29ης Αυγούστου, με ξενάγηση στο επιβλητικό θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 28 Αυγούστου, θεατρικό δρώμενο με την Πέμη Ζούνη να συναντά την Μελίνα Μερκούρη και το Σάββατο 29 Αυγούστου, υπό το φως της Πανσελήνου, μουσική βραδυά στον αρχαιολογικό χώρο με τον Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο, τραγούδι από την σοπράνο Αρτέμιδα Μπόγρη και απαγγελία από την σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Την Κυριακή 30 Αυγούστου, αντάμωμα Μεσσηνίων με Κρητικούς και προβολή της ταινίας «Ένας Θεός Γεννιέται» της Ελένης Βλάσση.

Η ευρύτερη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΓΓΑΕ «Myth and Culture- Meeting Points», όπως δηλώνει ο Αναπληρωτής Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης, ο οποίος συντονίζει το όλο πρόγραμμα, στηρίζεται σε δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης. Την ένωση της Ελληνικής Διασποράς με τους κατοίκους της περιοχής και την επαφή με τις βασικές έννοιες του Ελληνικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, μέσω ενός βιωματικού ταξιδιού στις ρίζες του πολιτισμού του τόπου τους.

Το σκεπτικό της όλης πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Myth and Culture Meeting Points», με τους Αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της Διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Μύθο και στον Ελληνικό Πολιτισμό, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής της ειδικά στην περιοχή της Μεσσήνης, θα συζητηθούν στο Διεθνές Συμπόσιο «Δημοκρατία- Ελληνισμός- Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο πραγματοποιεί η ΚΕΑΔΗΜ του Δήμου Μεσσήνης σε συνεργασία με το ΚΕΑΝ- Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, το διάστημα 28-30 Αυγούστου 2015, στην περιοχή της Μεσσήνης.

Το Συμπόσιο θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, των Απόδημων Μεσσηνίων και μελών της επιστημονικής κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτιστικής και Ευρωπαϊκής ταυτότητας της περιοχής της Μεσσήνης και συνολικά της περιφέρειας Πελοποννήσου. Εξέλιξη η οποία θα συμβάλει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάταση της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας.

Οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Συμπόσιο, αφορούν στην ανάδειξη του μυθολογικού, ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Μεσσήνης καθώς και του άρρηκτου δεσμού της περιοχής με τις αρχές της δημοκρατίας, ως πρωταρχικές διόδους για την απόκτηση ενός τοπικού brand name πολιτιστικού προορισμού με παγκόσμια εμβέλεια.

Το Συμπόσιο θα πλαισιώσουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του κοινωνικού επιχειρείν και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα γίνουν αρωγοί – μέσα από τις πολύπλευρες προσεγγίσεις και τα διαφορετικά επιστημονικά τους πεδία – στη συνολική προσπάθεια για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.