Στην Βίκυ Καλογερά το Βραβείο Αστροφυσικής «Χάϊνεμαν» 2018

Βίκυ Καλογερά Αστροφυσικός

Στην Ελληνίδα αστροφυσικό, Βίκυ Καλογερά καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, απονέμεται το Βραβείο Αστροφυσικής «Ντάνι Χάϊονεμαν» για το 2018 για το έργο της πάνω στις μαύρες τρύπες, τα άστρα νετρονίων και τους λευκούς νάνους.

Πρόκειτα για μια ακόμη σημαντική διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα επιστήμονα η οποία έχει επίσης τιμηθεί και με το βραβείο«Χανς Μπέτε» της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας το 2016

Το βραβείο Ντάνι Χάϊονεμαν» απονέμεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία .

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η βράβευσή μου με το Βραβείο Χάϊνεμαν» δήλωσε η Ελληνίδα αστροφυσικός, η οποία είχε -και συνεχίζει να έχει- σημαντική συμβολή στη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων από μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων.

Το σκεπτικό που συνοδεύει την ανακοίνωση της βράβευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισημαίνει τις «θεμελιώδεις συνεισφορές» της κ. Καλογερά, ιδίως όσον αφορά τα ζεύγη μαύρων οπών και άστρων νετρονίων (πάλσαρ), καθώς επίσης των ηλεκτρομαγνητικών και βαρυτικών κυμάτων που προέρχονται από τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η έρευνά της εγείρει νέα σημαντικά ερωτήματα στο πεδίο της αστροφυσικής.

Ένα βασικό ερώτημα, όπως ανέφερε η ίδια με αφορμή τη βράβευσή της, είναι «να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται μεταξύ τους, κάτι για το οποίο χρειαζόμαστε στοιχεία τόσο από τα βαρυτικά, όσο και από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα». Αυτή η μελέτη θα φωτίσει περισσότερο την ίδια τη φύση της βαρύτητας και πώς αυτή συμπεριφέρεται στα αστροφυσικά συστήματα.