Η Αντζελίνα Τζολί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε το απόγευμα η διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί η οποία βρίσκεται στην Αθήνα με την ιδιότητα της πρέσβειρας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Α. Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και υπογράμμισε την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

 

Τζολί«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Τζολί
Η Αντζελίνα Τζολί   η οποία βρίσκεται από το πρωί στην Ελλάδα μετέβη στον Πειραιά όπου συνομίλησε με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι ενώ αργότερα επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και συνομίλησε με παιδιά και γυναίκες ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες έτραξαν να την γνωρίσουν από κοντά και να φωτογραφηθούν μαζί της.

Τζολί ΠειραιαςΗ Ύπατη Αρμοστεία 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), Angelina Jolie-Pitt επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

Τζολί ΠειραιαςΗ επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης θα εστιάσει στην ανθρωπιστική κατάσταση για τις χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι περισσότερες εκ των οποίων αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σχεδόν το 85% όλων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που έφθασαν στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2015, έχουν περάσει από την Ελλάδα. Σήμερα, στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι που έφθασαν κατά τις περασμένες εβδομάδες και οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε προστασία και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Ειδική Απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Υ.Α. προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. σχετικά με τη μετεγκατάσταση (relocation). Επίσης, η Ειδική Απεσταλμένη θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στις εκατοντάδες προσφύγων και αιτούντων άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια.

Τζολί ΕλαιωναςΚατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κ. Jolie-Pitt θα δοθεί έμφαση:

Στην πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής και προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών που είναι διαθέσιμες στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, όπως το πρόγραμμα της Ε.Ε. σχετικά με τη μετεγκατάσταση.

Στις προκλήσεις και τους περιορισμούς που ενέχει η ανταπόκριση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και τρόπους με τους οποίους η Υ.Α. θα μπορούσε περαιτέρω να υποστηρίξει την κυβέρνηση και τοπικές κοινότητες στην Ελλάδα.

Την ανάγκη στήριξης στους πρόσφυγες με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες, τα ασυνόδευτα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία ή άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική ή έμφυλη βία.

Η δήλωση

«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Υ.Α. και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης. Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις Αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων», δήλωσε η Ειδική Απεσταλμένη Angelina Jolie-Pitt.

ΤζολίΗ σημερινή επίσκεψη ακολουθεί τη χθεσινή επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης στον Λίβανο με αφορμή την πέμπτη επέτειο της σύρραξης στη Συρία, όπου τόνισε την ανάγκη για ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών και συντονισμένης διεθνούς δράσης που θα αναδείξουν τα αίτια της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα εκ μέρους της Υ.Α.

Η Υ.Α. στην Ελλάδα προσφέρει στήριξη στις Αρχές,  συνεχίζει η ανακοίνωση, οι οποίες είναι αρμόδιες για την υποδοχή, την καταγραφή και τη βοήθεια των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που φθάνουν στο έδαφος της χώρας. Η Υ.Α. έχει δημιουργήσει οκτώ κατά τόπους γραφεία με εκατοντάδες μέλη προσωπικού και σημαντικού μεγέθους πόρους για να υποστηρίξει την παροχή στέγασης, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, υπηρεσιών υγείας και πρόσβασης σε προστασία, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων. Με τη συσσώρευση του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, οι προσπάθειες δεν επαρκούν για όλες τις υφιστάμενες ανάγκες και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά.

τζολιΗ επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης πραγματοποιείται τις παραμονές της κρίσιμης συνάντησης μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Τουρκίας, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η Ειδική Απεσταλμένη πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο στη Γενεύη με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι Σύροι πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση (resettlement), τα προγράμματα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, οι υποτροφίες για σπουδές και τα προγράμματα εργασιακής κινητικότητας.

Φωτογραφίες Eurokinissi