Στην Κρήτη ο Ρώσος κοσμοναύτης Anton Shkaplerov

Την Κρήτη επέλεξε ο Ρώσος κοσμοναύτης Anton Shkaplerov για να πραγματοποιήσει το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του μετά την 7μηνη παραμονή στο διεθνή διαστημικό σταθμό.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του ο Anton Shkaplerov συνατήθηκε με το Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υποδεχόμενος τον Ρώσο κοσμοναύτη ο οποίος συνοδευόταν από την συζυγό του το γιατρό του και τον γυμναστή του τόνισε ότι, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ένας Ρώσος κοσμοναύτης επιλέγει την Κρήτη για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του μετά από πολύμηνη παραμονή στο διάστημα. Η Κρήτη για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Η επίσκεψη, η διαμονή του Ρώσου κοσμοναύτη στο νησί μας προσφέρει μια τεράστια προβολή της Κρήτης, της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο και ειδικά στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη ».

jsc2011e024237 Ρώσος κοσμοναύτης Anton Shkaplerov
Από την πλευρά του ο Anton Shkaplerov μίλησε με θερμά λόγια για την παραμονή του στο νησί και για τις επισκέψεις του σε διάφορα αξιοθέατα, και Ορθόδοξα προσκυνήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί το βλέπουμε από το διάστημα χωρίς σύννεφα, μέσα σε καταγάλανα νερά, και ξεχωρίζει στην «καρδιά» της Μεσογείου. Έχω γεννηθεί στην Κριμαία, και το περιβάλλον, η φύση της πατρίδας μου μοιάζει με αυτό της Κρήτης. Εδώ βρήκα ένα κομμάτι και της δικής μου πατρίδας». Μάλιστα όπως ανέφερε ευρισκόμενος πρόσφατα στην περιοχή του Κερατόκαμπου, είχε την ευκαιρία, με δορυφορικό τηλέφωνο, να συνομιλήσει στον διαστημικό σταθμό με τον συνάδελφο του Μιχάλι Καρνιένκο ο οποίος και αυτός σκέφτεται να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης στο νησί.

Η συνεργασία της Κρήτης με το διεθνή διαστημικό σταθμό

Ο Ρώσος κοσμοναύτης ανακοίνωσε ότι η Κρήτη συνεργάζεται με το διαστημικό πρόγραμμα, και τον διεθνή διαστημικό σταθμό, καθώς όπως εξήγησε όταν προσγειώνεται στη γη η «κάψουλα» που μεταφέρει τους κοσμοναύτες από το διάστημα, προηγούνται μετρήσεις τηλεμετρικών δεδομένων, από επιστήμονες Ρώσους που έρχονται στην Κρήτη για το σκοπό αυτό. Οι επιστήμονες καταγράφουν αυτά τα δεδομένα και τα μεταδίδουν στο Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων στη Μόσχα. Εξήγησε μάλιστα ότι η Κρήτη βρίσκεται σε γεωστρατηγική θέση σε σχέση με την πορεία του διεθνή διαστημικού σταθμού, ο οποίος πραγματοποιεί 16 περιστροφές γύρω από τη γη κάθε 24ωρο.

2 ρωσος κοσμοναυτης κρητηΟ Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εκφράζοντας την χαρά του για την συνάντηση σου με τον Ρώσο κοσμοναύτη, ο οποίος επισκέπτεται στο νησί χώρους λατρείας (Εκκλησίες, Μοναστήρια) ανέφερε: « Είναι μεγάλη μου χαρά για το γεγονός ότι βρεθήκαμε μαζί με το Ρώσο κοσμοναύτη. Χαιρόμαστε που ήρθε στην Κρήτη που τον γνωρίσαμε, και του ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να συνεχίζει με υγεία την επιστημονική του αποστολή».

Ο Ρώσος κοσμοναύτης ως αναμνηστικό έδωσε στον Περιφερειάρχη Κρήτης ένα ειδικό ημερολόγιο όπου καταγράφονται με φωτογραφίες και κείμενα η συνεισφορά της Ρωσίας στη διαστημική επιστήμη και τεχνολογία. Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του έδωσε στον Αντόν Σκαπλέροφ βιβλία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.