Στο Κιλκίς μεταφέρθηκε το άγαλμα του “Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου”

Στο Κιλκίς μεταφέρθηκε το άγαλμα του “Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου” από την πλατεία Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. H μεταφορά πραγματοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που ενέκρινε την παραχώρηση του αγάλματος στο Δήμο Κιλκίς, με χρησιδάνειο.

Πρόκειται για χυτό χάλκινο άγαλμα σε εξαιρετική κατάσταση, που απεικονίζει τον “Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου”, το οποίο φιλοτέχνησε ο Γεωργιανός γλύπτης, Νταβίντ Σιχαρουλίτζε, και δωρήθηκε το 1998 στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το Πανεπιστήμιο “Αριστοτέλης” της Τυφλίδας, με τη διαμεσολάβηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη πλατεία είχε εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με δαπάνη του Δήμου, το 1998.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης η μεταφορά είχε κριθεί απαραίτητη, καθώς εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου «Ηλεκτροφωτισμός οδού Αλ. Παπαναστασίου και πλατείας Στ. Καραμανλή και βελτίωση μικροκλιματικών συνθηκών πλατείας Στ. Καραμανλή», προϋπολογισμού δημοπράτησης 1.125.000€. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, το υφιστάμενο γλυπτό που βρισκόταν επάνω σε βάθρο, σε κεντρικό σημείο της πλατείας, απαιτούνταν να μεταφερθεί και στη θέση του να κατασκευαστεί συντριβάνι.

Ο Δήμος έκανε αποδεκτή την πρόταση του Γ’ ΣΣ, να γίνει η τοποθέτηση του αγάλματος, για λόγους συμβολικούς και εθνικούς, στο χώρο της πλατείας της Νέας Σάντας Κιλκίς, που από το 2012 έχει ανακυρηχθεί ως ιστορική έδρα του Ποντιακού Ελληνισμού, και συγκεκριμένα μπροστά στο Διοικητήριο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας “ΠΟΝΤΟΣ”.