Στο Λιτόχωρο η συνάντηση της Σαρακατσάνικης νεολαίας της διασποράς

”ÙÈ„ÏȸÙıÔ ·¸ ÙÔ ÂÙfiÛÈÔ ·ÌÙ‹Ï˘Ï· Ù˘Ì ”·Ò·Í·ÙÛ‹Ì˘Ì ÛÙÔ –ÂÒÙÔ˝ÎÈ ‘ÒÈ͋΢Ì,  ıÒÈ·Ífi 26 …ÔıÌflÔı 2011. (EUROKINISSI // »¡Õ¡”«”  ¡ÀÀ…¡—¡”)

Στο Λιτόχωρο Πειρίας θα πραγματοποιηθεί η 4η Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας Ελλάδας και Διασποράς.

Η συνδιάσκεψη με τίτλο «με γνώμονα τις νουθεσίες των παλιών, προχωράμε στο μέλλον…», αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα διεξαχθεί στις στις 11,12 και 13 Σεπτεμβρίου 2015 στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο Πιερίας

Στόχος της Συνδιάσκεψης σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας είναι να δώσει στους νέους τόπο και χρόνο να εκφραστούν, να προτείνουν, να συνδιαλλαγούν και με αυτό τον τρόπο να θέσουν τις βάσεις για τη συνέχιση της σαρακατσάνικης παράδοσης. Η ποικιλία των εκδηλώσεων, η πληθώρα των εισηγήσεων και ο συγκερασμός Σαρακατσάνων και μη Σαρακατσάνων συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Συνδιάσκεψης.

«Το σαρακατσάνικο στοιχείο αποτελεί έναν από τους πυλώνες του πολιτισμού των Πιεριέων με τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά του να διαμορφώνουν την κουλτούρα μας και να εμπλουτίζουν την παράδοσή μας. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας γιατί θα υποδεχτούμε στην Πιερία νέους από όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Διασπορά, γεγονός που σημαίνει πως τα νέα παιδιά στρέφονται προς τις παραδόσεις, αγαπούν και αγκαλιάζουν τις ρίζες τους και κυρίως δεν ξεχνούν την πολιτιστική τους ταυτότητα» δήλωσε με αφορμή την 4η Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας & Διασποράς, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.