Συνεργασία του ΑΠΘ με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard

Harvard - ΑΠΘ

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Center for Hellenic Studies – “CHS”) του Πανεπιστημίου Harvard και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζουν τη νέα συνεργασία «CHS Fellowships in collaboration with AUTH’s Department of Classics (Ερευνητικές Υποτροφίες του CHS σε συνεργασία με τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ)».

Η νέα συνεργασία επισφραγίστηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017. Ο Διευθυντής του CHS & Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, κ. Gregory Nagy, και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής, κ. Περικλής Α. Μήτκας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Εκπρόσωποι των δύο φορέων συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές, αλλά και τις παραμέτρους του προγράμματος υποτροφιών.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει σε ετήσια βάση μέχρι τρεις ερευνητικές υποτροφίες, διάρκειας ενός έτους, σε διδάκτορες του Τομέα Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ.

 Harvard ΑΠΘΣτόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να συνεργαστούν με το CHS και το ΑΠΘ ως υπότροφοι ερευνητές (research fellows), ώστε να συνεχίσουν ή να επιστρέψουν στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών.

Οι υπότροφοι, οι οποίοι θα επιλεγούν, θα κληθούν κατά την περίοδο του προγράμματος να ολοκληρώσουν ένα ερευνητικό πρότζεκτ.

Για την υλοποίηση της έρευνάς τους, θα τους παρέχεται πλήρης πρόσβαση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Harvard και τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Παράλληλα, θα υπάρχει ακαδημαϊκή Επιτροπή αποτελούμενη από μέλη των δύο φορέων, που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του προγράμματος και θα καθοδηγεί τους υποτρόφους στην έρευνά τους.

Μεταξύ άλλων, θα προσφερθεί στους υπότροφους ερευνητές ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον (Η.Π.Α.), προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην ακαδημαϊκή του κοινότητα.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτησή τους.