Συνομιλίες Κουίκ στο Κονγκό για τις περιουσίες των Ελλήνων

Την πρώτη μετά από 46 χρόνια επίσκεψη πραγματοποιήσε ο ΥΦΥΠΕΞ, Τέρενς Κουίκ,  στη Λ. Δ. του Κονγκό. Κατά τις συνομιλίες με τον ομόλογό του, Emmanouel Kasongo, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Κινσάσα, συμφωνήθηκε ότι η Λ.Δ. του Κονγκό θα συγκροτήσει Διαρκή Επιτροπή, με συμμετοχή εκπροσώπων της Ομογένειας, προκειμένου να επιλυθούν υποθέσεις που εκκρεμούν.

Στη συζήτηση, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας, κ. Γεωργίου Παπακώστα, και του επίτιμου Γενικού Προξένου στο Λουμπουμπάσι και Προέδρου της ελληνικής Κοινότητας στη Κινσάσα κ. Γεράσιμου Ντούνη, κωδικοποιήθηκαν τρεις βασικές κατηγορίες των ελληνικών εκκρεμοτήτων που πρέπει να εξεταστούν. Αυτές αφορούν στις

  • περιουσίες που εθνικοποιήθηκαν,
  • περιουσίες που καταστράφηκαν στα βίαια και αιματηρά γεγονότα του 1991 και
  • σε αποζημιώσεις που οφείλει η Λ.Δ. Κονγκό, σε Έλληνες προμηθευτές.

 

Με το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Έλληνας Υφυπουργός δήλωσε:

«Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μία πολύ σημαντική και πρωτόγνωρη εξέλιξη. Επίσης σημαντικό είναι ότι σε αυτή την Επιτροπή θα μετέχουν και δύο Έλληνες. Σε ένα τεράστιο και δύσκολο έργο, η συμμετοχή των Ελλήνων θα είναι ουσιαστική και επιπλέον θα διασφαλίζει την διαφάνεια στις διαδικασίες και τις αποφάσεις.

Ο κ. Kasongo, διερμηνεύοντας προφανώς τη θέση της κυβέρνησής του, μου τόνισε επανειλημμένα ότι ήταν λάθος όλα αυτά που συνέβησαν με τις ξένες περιουσίες το 1974 και αυτό το λάθος θέλουν να το επιλύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκτιμούν ότι όλη αυτή η κίνηση, θα συμβάλει ώστε να επιστρέψουν κάποιες από τις ομογενειακές οικογένειες που έφυγαν εξ αιτίας των διάφορων γεγονότων.

Συζητήσαμε επίσης, για πεδία συνεργασίας, όπως ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Λ.Δ. Κονγκό και μάλιστα με την συμβολή της Ομογένειας.

Πολύ ενδιαφέρον είχε το κομμάτι των μαρμάρων. Το Κονγκό έχει πολλά μάρμαρα, εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δεν έχει την τεχνογνωσία της επεξεργασίας του. Μου ζήτησαν να έλθουν Έλληνες να επιχειρήσουν σε αυτόν το τομέα. Επεσήμανα ότι η Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Διαλόγου, που έκτισε τον αρχαίο πολιτισμό της και με το μάρμαρο, που ξέρει να το κόβει και να το λαξεύει μέχρι σήμερα, είναι πάντα ανοικτή σε επωφελείς συνέργιες. Και αποφεύγοντας να εμπλέκεται στα εσωτερικά άλλων χωρών, σέβεται τις πολιτικές διεργασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη τους επόμενους μήνες στη χώρα και αναμένει με το τέλος τους, μέσα σε περιβάλλον ηρεμίας και σταθερότητας, που είναι βασικοί κανόνες της αγοράς, να πραγματοποιηθούν και η πρώτη επιχειρηματική αποστολή και άλλες δράσεις που θα αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις».