Τα Τρίκαλα μεταξύ των 10 ευρωπαϊκών πόλεων που βραβεύονται για την βιώσιμη κινητικότητα

Τα Τρίκαλα είναι μεταξύ των 10 πόλεων της Ευρώπης  που βραβεύονται για την Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 2015. Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, από την Ευρωπαία Επίτροπό για τις Μεταφορές κ. Violeta Bulc και τν Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Karmenu Vella.

Το βραβείο EUROPEAN MOBILITY WEEK 2015 τιμά τις τοπικές αρχές που προωθούν σε εξαιρετικό βαθμό τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους σε μια στροφή προς πιο βιώσιμα μέσα μεταφοράς. Η απόδοση μιας πόλης κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, δεν είναι το μόνο που μετράει καθώς λαμβάνονται υπ’ όψιν πιο μακροπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται από τις υποψήφιες πόλεις.

Τα Τρίκαλα εντάχθηκαν, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «χάρη σε εξαντλητικό κατάλογο των δραστηριοτήτων της, πολλές από τις οποίες επικεντρώθηκαν στην οδική ασφάλεια. Τα Τρίκαλα έχουν μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της αστικής ποδηλασίας: αναπτύσσουν ένα δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών και όχι μόνο ορίζοντας απλούς ποδηλατόδρομους. Η δημοτική αρχή έχει καταδείξει επίσης μια προθυμία για την καινοτομία: τα Τρίκαλα αριθμούν στόλο αυτόνομων λεωφορείων (εννοούν τα λεωφορεία Χωρίς Οδηγό), PV φορτιστές για αναπηρικά καροτσάκια, ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρικά ποδήλατα και ακόμη και ένα «ψηφιακό δέντρο» με ηλιακούς συλλέκτες για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικά ποδήλατα και άλλες συσκευές».