Το αρχαίο ύφασμα ξεδιπλώνει τις πτυχές του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

Αρχαίο Υφασμα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το χρυσοΰφαντο ύφασμα των Αιγών, που βρέθηκε μέσα στη χρυσή λάρνακα της γυναικείας ταφής στον προθάλαμο του τάφου του Φιλίππου του Β΄ και εκτίθεται στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών. (© TAΠΑ/ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθείας).

Τις πτυχές της αρχαίας ελληνικής υφαντουργίας από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους θα ξεδιπλώσουν ειδικοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι και συντηρητές σε ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η ημερίδα προσφέρει ένα πανόραμα των ερευνητικών εργασιών των τελευταίων 25 χρόνων στην Ελλάδα. Από την πρωτογεωμετρική Εύβοια και την κλασική Αθήνα έως τις υστεροκλασικές Αιγές και τον βυζαντινό Μυστρά χρυσοΰφαντα, μάλλινα, λινά, βαμβακερά υφάσματα θα προσεγγιστούν από τη σκοπιά των τεχνικών ύφανσης, της εικονογραφίας, των γραπτών πηγών, της ανασκαφικής τεκμηρίωσης και της συντήρησης, ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους τα αρχαία υφάσματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αρχαίο Υφασμα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το ύφασμα από το Λευκαντί, όπως αποκαταστάθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1981 και παρουσιάζεται προσωρινά στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου στο πλαίσιο της ημερίδας (© Αρχείο Μαργαριτώφ).

Στο πλαίσιο της ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, παρουσιάζεται στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου, μέσα στην ιστορική του προθήκη, το σπάνιο εύρημα του υφάσματος από τη θέση Τούμπα στο Λευκαντί Ευβοίας, που χρονολογείται στους πρωτογεωμετρικούς χρόνους (10ος αι. π.Χ.). Το μεγάλο ορθογώνιο λινό ύφασμα είχε βρεθεί μέσα σε χάλκινο αγγείο πάνω στην τέφρα ενός επιφανούς νεκρού, σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στις προστατευτικές ιδιότητες του χαλκού. Ξεχωριστές ταινίες από ύφασμα, διακοσμημένες με γεωμετρικά μοτίβα, συμπλήρωναν το υφασμάτινο σύνολο.

Οι ομιλίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα αναρτηθούν στην επιστημονική ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη (http://www.blod.gr/).

Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται προεγγραφή.

Αρχαίο Υφασμα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Λεπτομέρεια αρχαϊκού ταφικού υφάσματος από το Άργος, φωτογραφία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (© TAΠΑ/Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος).