Το “ματωμένο μπλε “ φεγγάρι πάνω από την Αθήνα

Ματωμένο μπλε σούπερ φεγγάρι στην Αθήνα

Εντυπωσιακές εικόνες χάρισε και στην Αθήνα το μοναδικό τριπλό φαινόμενο της Σούπερ – Μπλε – Ματωμένης – Σελήνης. To φεγγάρι βρέθηκε στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου ενώ συνέπεσαν πανσέληνος και ολική έκλειψη της σελήνης.

Ο Ιανουάριος είχε δύο πανσελήνους, ο Φεβρουάριος δεν θα έχει καμία, κάτι που έχει να συμβεί από το 1999.

Ματωμένο μπλε σούπερ φεγγάρι στην Αθήνα

Η έκλειψη διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες, ήταν ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα η έκλειψη έφθασε στο αποκορύφωμά της, δηλαδή η Σελήνη βρέθηκε στο σημείο πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς της Γης, περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι ήταν ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς θα ανέτειλε λίγο πριν από τις 18:00.

Ματωμένο μπλε σούπερ φεγγάρι στην Αθήνα

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Ματωμένο μπλε σούπερ φεγγάρι στην Αθήνα

Η πανσέληνος είναι η δεύτερη του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Ματωμένο μπλε σούπερ φεγγάρι στην Αθήνα

Φωτογραφίες Eurokinissi