«Το Σύμπαν του Hubble» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Τα 25α γενέθλια του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble της αποστολής που άλλαξε την εικόνα μας για το σύμπαν γιορτάζει την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου με την προβολή της επετειακής παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble».

25 χρόνια Hubble

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΝΑSΑ και του ΕSA. Αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος των Μεγάλων Τροχιακών Αστεροσκοπείων της NASA, δηλαδή τεσσάρων διαστημικών τηλεσκοπίων, σχεδιασμένων να βλέπουν σε διαφορετικά μήκη κύματος και συγκεκριμένα στο ορατό, στο υπέρυθρο, στις ακτίνες Χ και στις ακτίνες γ. Το Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τέθηκε σε τροχιά από το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery στις 24 Απριλίου του 1990, έχοντας πάρει το όνομά του από τον αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ, ο οποίος προσέφερε στην επιστημονική κοινότητα την πρώτη, τεκμηριωμένη με την παρατήρηση, απόδειξη ότι το Σύμπαν διαστέλλεται. Το Hubble, 25 χρόνια μετά την εκτόξευσή του, συνεχίζει να χαρτογραφεί το Σύμπαν, ενώ χάρη στα δεδομένα που συλλέγει, εξακολουθεί να συμβάλει αποφασιστικά στην διεύρυνση των αστρονομικών μας γνώσεων σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την γένεση και τον θάνατο των άστρων, τις μαύρες τρύπες, τις δομές μεγάλης κλίμακας, καθώς και με την ίδια την εξέλιξη του Σύμπαντος.

Η παράσταση «Το Σύμπαν του Hubble» περιγράφει συνοπτικά ορισμένες μόνο από τις γνώσεις που αποκομίσαμε με την βοήθεια του Hubble, η διεισδυτική «ματιά» του οποίου μας ταξίδεψε από τις παρυφές του Ηλιακού μας συστήματος μέχρι τα πέρατα του Σύμπαντος και στο απώτερο παρελθόν του, πλησιάζοντας μάλιστα, όσο ποτέ άλλοτε, την ίδια τη Μεγάλη Έκρηξη. Η μεγαλύτερη ίσως κληρονομιά του Hubble είναι το ότι αποτύπωσε εκπληκτικής ομορφιάς εικόνες αστρογένεσης και αστρικών θανάτων καθώς και ότι μας αποκάλυψε απόμακρα σμήνη γαλαξιών. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble είναι πραγματικά μέρος της συνεχιζόμενης αναζήτησής μας να κατανοήσουμε το Σύμπαν, αφού τα μάτια του Hubble είναι τα μάτια ολάκερης της ανθρωπότητας: αποτελεί μια παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική προσπάθεια που επιτρέπει σε όνειρα αιώνων και σε σχεδιασμούς δεκαετιών να γίνουν πραγματικότητα.

Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 18:30 και 19:30) με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Ταυτόχρονα το εργαστήριο τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν… μέσα στα πλάνα της παράστασης!

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ οι σκύλοι – συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. Την ημέρα αυτή θα υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Η ψηφιακή αυτή παράσταση θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από τις 5 Οκτωβρίου 2015. Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω.