Υποψήφιος για το Βρετανικό Bafta ο Αστακός του Λάνθιμου

 

Υποφήφιος για τα Βρετανικό κινηματογραφικό βραβείο Bafta είναι ο “Αστακός” του Γιώργου Λάνθιμου .Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν σήμερα από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και την κούρσα οδηγούν οι ταινές “Carol” και “ Γέφυρα των Κατασκόπων” ενώ οκτώ υποψηφιότητες έχει το “The Revenant”.

Το “The Lobster” συμπαραγωγή Ελλάδας, Βρετανίας και Ιρλανδίας διαγωνίζεται στην κατηγορία Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας μαζί με τις ταινίες “45 Χρόνια”, “Amy”, “Brooklyn”, “The Danish Girl” και “Ex Machina”.

Η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων θα γίνει στο Λονδίνο στις 14 Φεβρουαρίου.

Η ταινία του Γίωργου Λάνθιμου έχει κερδίσει το Ειδικό βραβείο της Επιστροπής στο Φεστιβαλ των Καννών και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Το Lobster είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, εκεί όπου ζουν οι μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Από την ελληνική πλευρά, η παραγωγός εταιρεία είναι η Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, από την Ιρλανδία η Element Pictures από τη Μ. Βρετανία η Limp Films και η Scarlet Films, από τη Γαλλία η Haut & Court και από την Ολλανδία η Lemming Film. Η ταινία έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, το Συμβούλιο Κινηματογράφου της Ιρλανδίας και το Ολλανδικό Ταμείο Χρηματοδότησης για τον Κινηματογράφο, καθώς και από το Eurimages.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ, Λεά Σεϊντού, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια.Το σενάριο είναι του Γιώργου Λάνθιμου   και του Ευθύμη Φιλίππου. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία