Βυζαντινές αγιογραφίες στη Νέα Υόρκη

«Εμμένοντας στην παραδοσιακή Βυζαντινή τέχνη» από τον διακεκριμένο αγιογράφο Μιλτιάδη Αφεντούλη

 

Χειροποίητες βυζαντινές αγιογραφίες, σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική, του διακεκριμένου αγιογράφου, Μιλτιάδη Β. Αφεντούλη θα παρουσιασθούν στη Νέα Υόρκη στην έκθεση «Εμμένοντας στην παραδοσιακή Βυζαντινή τέχνη» που εγκαινιάζεται , 15 Μαΐου 2016 και ώρα 16:00 στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη (27-09 Crescent Street, Astoria, NY, 11102-3142).

Η ατομική εικαστική έκθεση του αγιογράφου διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, κ. Ιωάννη Μαρωνίτη,

«Είναι ιδιαίτερη η τιμή για εμάς να τεθεί υπό την αιγίδα της UNESCO η συγκεκριμένη ατομική εικαστική έκθεση του αγιογράφου κ. Αφεντούλη στη Νέα Υόρκη, καθώς πρόκειται για μια έκθεση-σταθμό που λαμβάνει χώρα στην πιο ώριμη και τελειοποιημένη καλλιτεχνική πορεία του τόνισε σε δήλωση του Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και συνέχισε Παρακολουθώ τη διαδρομή του τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια και αναγνωρίζω ότι κάθε έργο του είναι ξεχωριστό: δεν είναι σημαντική μόνο από διακοσμητικής απόψεως η καλλιτεχνική προσφορά του αγιογράφου, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, που κινδυνεύει να διαστρεβλωθεί η δογματική και συμβολική σημασία της εικόνας, ο κ. Αφεντούλης εμμένει στην ορθή τήρηση των κανόνων της μοναδικής παραδοσιακής αυτής τέχνης, βάζοντας, παράλληλα, την προσωπική σφραγίδα στα έργα του. Αναμφίβολα, κατατάσσω τον κ. Αφεντούλη ανάμεσα στους κορυφαίους εκπροσώπους της βυζαντινής τέχνης και εκτιμώ ότι η έκθεση «Εμμένοντας στην παραδοσιακή Βυζαντινή τέχνη» αποτελεί το επιστέγασμα μιας επιτυχημένης δημιουργικής πορείας του, που όμως, έχει ακόμα ο ίδιος πολλά να προσφέρει στον πολιτισμό.»

Ο Μιλτιάδης Β. Αφεντούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Από τη νηπιακή του ηλικία, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του Βασίλειου Ι. Αφεντούλη, ο οποίος τον μύησε στην τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας. Μαζί του συνεργάστηκε για περισσότερα από 25 χρόνια, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε ατομική πορεία ως αγιογράφος.

Είναι ειδικευμένος στην αγιογράφηση μεγάλων επιφανειών, καθώς επίσης στη συντήρηση αγιογραφιών.

Έχει συμμετάσχει σε σειρά από εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ιδρυτικό μέλος Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία».

Τα τελευταία χρόνια προσφέρει αφιλοκερδώς μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας σε ελληνικά σχολεία της Ομογένειας των Η.Π.Α., σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνέχεια της βυζαντινής παράδοσης στις επόμενες γενιές.

Η είσοδος στην έκθεση  είναι ελεύθερη για το κοινό