Χρυσό για την “Επιστροφή” του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στην Ουγγαρία

Χρυσό για την “Επιστροφή” του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στην Ουγγαρία

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βραβεύτηκε με το πρώτο  βραβείο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Μέσων για τα Μουσεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της AVICOM (F@IMP 2.0 2016), της Διεθνούς Επιτροπής Οπτικοακουστικών Μέσων και Νέων Τεχνολογιών, Εικόνας και Ήχου του ICOM, στην κατηγορία ταινία μεγάλης διάρκειας για την ταινία παραγωγής του με τίτλο «Η Επιστροφή».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 33 μουσεία και ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς από όλο τον κόσμο. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

Η ταινία «Επιστροφή», διάρκειας 23΄ και 8΄΄, με πρωτότυπη μουσική, αφήγηση στην ελληνική γλώσσα και αγγλικούς υπότιτλους, δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων από το πρώτο άνοιγμα του Μουσείου στο Κοινό (1994-2014). Συνδέει με πρωτότυπο σενάριο και κείμενο την ιστορία του Μουσείου με τη βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης και τα μνημεία της, προβάλλοντας παράλληλα την εξωστρέφεια του Μουσείου στην περίοδο της κρίσης.

Ιδέα, σκεπτικό: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, προϊσταμένη ΜΒΠ

Επιστημονική έρευνα-επιστημονική επιμέλεια: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Ευαγγελία Αγγέλκου, Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, Αρχαιολόγοι ΜΒΠ

Κείμενο αφήγησης: Πάνος Κάσαρης, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Επιμέλεια – διορθώσεις κειμένου: Ευαγγελία Αγγέλκου, Αντιγόνη Τζιτζιμπάση

Επιμέλεια αγγλικού κειμένου: Ηρώ Κατσαρίδου, Ιστορικός Τέχνης ΜΒΠ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκανδαλάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Κάσαρης

Εικονοληψία: Γιώργος Σκανδαλάρης, Μαγδαληνή Σίγα, Ηλίας Κουτρώτσιος, Ηλίας Παπαϊωάννου

Εναέρια εικονοληψία – Aerial Filming: Ηλίας Παπαϊωάννου

Editing & Post Production: Γιώργος Σκανδαλάρης, Γιάννης Ανδριάς

Σενάριο: Πάνος Κάσαρης, Γιώργος Σκανδαλάρης

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πάνος Κάσαρης

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: DES Production 2014 www.desproduction.gr Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Δουλάμης Αφήγηση: Φιλαρέτη Κομνηνού. Παραγωγή-copyright: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού www.mbp.gr

l_19179-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf

Η Διεθνής Επιτροπή Οπτικοακουστικών Μέσων και Νέων Τεχνολογιών Eικόνας και Ήχου του ICOM , AVICOM – Οπτικοακουστικά Μέσα και Νέες Τεχνολογίες που ιδρύθηκε το 1991 συμβουλεύει, ενημερώνει και αυξάνει την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών των μουσείων σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι οπτικοακουστικές μέθοδοι και οι νέες τεχνολογίες στα μουσεία. Η Ομάδα Εργασίας AVICOM για τα Πολυμέσα είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο, το βίντεο, τα πολυμέσα και το διαδίκτυο. Προσφέρει εργαστήρια για σπουδαστές και το ευρύ κοινό σχετικά με τις νέες τεχνολογίες. Αυτή η ομάδα εργασίας διοργανώνει το Διεθνές Οπτικοακουστικό Φεστιβάλ για τα Μουσεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά (FAIMP), το οποίο προωθεί και διαδίδει τα προϊόντα πολυμέσων που δημιουργήθηκαν από μουσεία και ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, και απονέμει βραβεία για τις πιο πρωτότυπες παραγωγές.