«Ω γλυκύ μου Έαρ…»

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, και νηστείας. Είναι κορύφωση του Θείου Δράματος, η ημέρα των Παθών του Ιησού .

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι γίνεται η τελετή της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

” ¸ÎÂÚ ÙÈÚ ÂÍÍÎÁÛflÂÚ ÙÁÚ ˜˛Ò·Ú Ì˘ÒflÚ ÙÔ Ò˘fl „flÌÂÙ·È Á ·ÔÍ·Ëfi΢ÛÁ ÙÔı ≈ÛÙ·ıÒ˘Ï›ÌÔı Í·È Á ÙÔÔË›ÙÁÛÁ ÙÔı ÛÍÁÌ˛Ï·ÙÔÚ ÛÙÔÌ ≈ÈÙ‹ˆÈÔ.‘Ô ‚Ò‹‰ı Ë· ·ÍÔÎÔıËfiÛÂÈ Á ÂÒȈÔÒ‹ ÙÔı ≈ÈÙ·ˆflÔı Í·È ›ÙÛÈ ÍÔÒıˆ˛ÌÂÙ·È ÙÔ »ÂflÔ ƒÒ‹Ï· ÙÁÚ Ã„‹ÎÁÚ ≈‚‰ÔÏ‹‰·Ú Ù˘Ì –·Ë˛Ì.”ÙÈ„ÏȸÙı· ·Ô ÙÔÌ …ÂÒ¸ Õ·¸ ÙÔı –ÒÔˆfiÙÁ «Îfl· ÛÙÔ –·„ÍÒ‹ÙÈ ÛfiÏÂÒ· 25 ¡ÒÈÎflÔı 2008 (‘¡‘…¡Õ¡ ÖœÀ¡—«/EUROKINISSI)

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται τα μικρά τροπάρια «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή. Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου,νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, τριαντάφυλλα και μενεξέδες) και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας. Μετά το στολισμό του επιταφίου οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και, όπως συνηθίζεται, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω “για να τους πιάσει η χάρη”.

Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο καίγεται. Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων .