Έδρα νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνο

Αντιπροσωπεία του Πανεπιστήμιου Tsinghua επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο με πρωτοβουλία του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη” αντιπροσωπεία του οποίου, μαζί με εκπροσώπους του κινεζικού πανεπιστήμιου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο των στόχων του να προάγει σε διεθνές επίπεδο τις Ελληνικές Κλασσικές Σπουδές, τα Γράμματα και ευρύτερα τον Ελληνικό Πολιτισμό, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχώρησε στην έναρξη συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

Με στόχο να ενισχύσουν διακεκριμένους ερευνητές των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Κίνας, ώστε να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στο μέλλον, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και το Πανεπιστήμιο Tsinghua συμφώνησαν να οργανώσουν το Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα Tsinghua-Λασκαρίδη, με σκοπό την υποστήριξη και προώθηση των Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών, των Κινεζοελληνικών σχέσεων, καθώς και ακαδημαϊκών εργασιών Κινέζων φοιτητών και ερευνητών στην Κίνα και στην Ελλάδα. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν τόσο μέσω της ακαδημαϊκής έρευνας όσο και μέσω ποικίλων ανταλλαγών και πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων των φοιτητών και ερευνητών των δύο χωρών.

Το Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου Σχέσεων Κίνας-ΕΕ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Tsinghua. Το συγκεκριμένο Κέντρο θα ιδρύσει Έδρα Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών, η οποία θα φέρει την επωνυμία «Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» και θα λειτουργήσει κατ’ αρχήν για περίοδο 5 ετών.

—————–