Αναζητώντας το επίγειο παράδεισο! Πώς να αγοράσετε ένα νησί στην Ελλάδα

Ένα ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα μπορεί να αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο για πολλούς αλλά τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο δύσκολο για τους “έχοντες” να αποκτήσουν τον επίγειο παράδεισό τους.

Η δημοσιογράφος Εριφύλη Δρίβα παρουσιάζει στο sputniknews.gr ένα χρήσιμο οδηγό με τις διαδικασίες, το κόστος και την διαθεσιμότητα για την αγορά ενός νησιού στην Ελλάδα.

Σύμβολο αίγλης και σημάδι εξαιρετικού πλούτου. Αυτοί είναι δύο από τους λόγους για να αγοράσει κανείς ένα νησί στην Ελλάδα. Ο λόγος για να μην το κάνει είναι, κυρίως, η γραφειοκρατία. Τι χρειάζεται για να αποκτήσει κανείς τον επίγειο παράδεισό του; Πόσο κοστίζει, ποιο είναι το προφίλ των υποψήφιων αγοραστών.

Μπορεί η εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση με τα μαύρα γυαλιά ηλίου και το λευκό κοστούμι στη θαλαμηγό του να παραμένει ως η κλασική εικόνα του πολυεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη νησιού, ωστόσο, τα νησιά στην Ελλάδα δεν και τόσο ακριβά, δεδομένου τουλάχιστον ότι μιλάμε για ένα σπάνιο κομμάτι γης.

Οι ιδιοκτήτες νησιών έχουν σίγουρα μία ξεχωριστή αίγλη καθώς κατέχουν μία σπάνια και περιζήτητη έκταση που μόνο λίγοι μπορούν να αποκτήσουν όχι μόνο για λόγους κόστους αλλά και διαθεσιμότητας. Τα ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα είναι κληρονομιά που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και οι ιδιοκτήτες τους αποφασίζουν να τα πωλήσουν λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, της φορολογίας αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που θα τους παρείχε τη δυνατότητα να επενδύσουν.

Οι αγοραπωλησίες νησιών έχουν δύο χαρακτηριστικά: Περικλείονται από έναν αέρα μυστηρίου και θέλουν αντοχές για όσους αναλαμβάνουν να τις φέρουν σε πέρας λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας που σπάει κάθε ρεκόρ και απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ 32 άδειες από σειρά υπουργείων και υπηρεσιών.

Κάπως έτσι το κόστος φαντάζει το… μικρότερο πρόβλημα στην διαδικασία. Εξάλλου, όπως εκτιμά ο ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας «οι τιμές πώλησης ιδιωτικών νησιών είναι αρκετά δελεαστικές και σχεδόν πάντα αρκετά διαπραγματεύσιμες. Όταν ο πωλητής γνωρίζει ότι ο αγοραστής είναι υπαρκτός, η διαπραγμάτευση μπορεί να φτάσει και στο —30% της αρχικής τιμής».

«Σχετικά προσιτό» χαρακτηρίζουν μεσιτικά γραφεία των ΗΠΑ το τίμημα για ένα ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν η αγορά νησιού μπορεί να στοιχίσει κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ, φθηνότερα από ότι ένα σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο ή ακίνητο σε κτήριο χωρίς ασανσέρ στο Upper East Side της Ν. Υόρκης.

 Το πρώτο βήμα της διαδικασίας

Όταν κάποιος αποφασίσει ότι θέλει να αγοράσει ένα νησί στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει υποβάλλοντας το ενδιαφέρον του εγγράφως σε μεσιτικό γραφείο που διαθέτει φακέλους νησιών προς πώληση, όπως μας εξηγεί ο κ. Μπάκας. Διαφημίσεις τέτοιων νησιών δεν υπάρχουν, ενώ κάποια γενικά στοιχεία διατίθενται κυρίως από μεγάλα διεθνή μεσιτικά γραφεία.

Και μπορεί η υπόθεση της αγοραπωλησίας είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό, προϊόν της επιθυμίας αγοραστών και πωλητών για εμπιστευτικότητα, ωστόσο, η διαδικασία δεν απέχει από αυτή της αγοράς ενός σπιτιού με το πρόσθετο βάρος της τεράστιας γραφειοκρατίας και των πολλών αδειών που απαιτούνται.

«Στην ουσία είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον ξένο να αποκτήσει ελληνικό νησί. Εκτός από την έγκριση τεσσάρων Υπουργείων, απαιτείται έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ πρέπει να γίνει προσύμφωνο με διαλυτική αίρεση για έξι μήνες προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές άδειες στο όνομα του αγοραστή (αρθρ. 25-30 ν. 1890/92 και ν. 2148/52)» υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να δει τον φάκελο του νησιού που θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επίσκεψης.

 Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το τίμημα

Το τίμημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της E-Real Estates καθορίζεται από μία σειρά παράγοντες όπως, η προσβασιμότητα, η απόσταση από την στεριά, αν υπάρχει καθορισμός αιγιαλού και αρχαία.

Το ύψος του τιμήματος επηρεάζεται και από τις παροχές, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει ηλεκτρισμός και νερό. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης του νησιού μπορεί να επενδύσει σε εγκαταστάσεις που θα του εξασφαλίζουν αυτονομία, όπως π.χ. μονάδα αφαλάτωσης.

Η φορολογία που θα έχει ο ιδιοκτήτης ενός νησιού είναι η αντίστοιχη αυτής που έχει ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, τα ιδιωτικά νησιά προς πώληση στο Αιγαίο είναι σε γενικές γραμμές ακριβότερα καθώς το Αιγαίο είναι πιο γνωστό αλλά τα νησιά που διατίθενται είναι πιο λίγα.

  Το προφίλ των αγοραστών

Ποιοι είναι εκείνοι που αγοράζουν ένα νησί; Φυσικά πρόκειται για μία πραγματικά ιδιαίτερη αγορά και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς ένα νησί έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και περιορισμένη διαθεσιμότητα καθώς τα προς πώληση δεν ξεπερνούν τα 20.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας «το τελευταίο διάστημα έχει διπλασιαστεί το ενδιαφέρον για αγορά ελληνικού νησιού, γεγονός που οφείλεται και στην οικονομική κρίση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τα έχουν κληρονομήσει και πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα φορολογικά έξοδα και τα έξοδα συντήρησης».

Ενδιαφέρον για την απόκτηση ελληνικών νησιών έχουν εκφράσει και πολλοί κροίσοι που επιθυμούν να αγοράσουν ένα νησί για να απολαμβάνουν σε αυτό στιγμές ηρεμίας μακριά από πολυσύχναστα μέρη.

Πολλοί είναι και οι επώνυμοι που επιθυμούν την αγορά νησιού για να τα αναπτύξουν τουριστικά και όχι απαραίτητα για να φτιάξουν εκεί το καταφύγιό τους από τους παπαράτσι.

Σημαντικός λόγος για την αγορά νησιού είναι και για όσους θέλουν να κάνουν μία επένδυση. «Γνωρίζουν ότι τώρα είναι ευκαιρία να επενδύσουν στην Ελλάδα στην αγορά ενός νησιού με κόστος διαμερίσματος στο Λονδίνο και σε μία πενταετία, το πολύ δεκαετία η ιδιοκτησία τους θα αποκτήσει δεκαπλάσια αξία» σχολιάζει ο κ. Μπάκας.

Ακόμα ένας λόγος είναι ο ιατρικός τουρισμός και οι τουριστικές μονάδες υψηλών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της E — Real Estates η έρευνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο ίσως αποτελεί επιπλέον λόγο. «Υπάρχουν φήμες ότι πολλοί είναι οι ξένοι επενδυτές που πλέον ψάχνουν να επενδύσουν στο Ιόνιο λόγω των 15 οικοπέδων για έρευνα υδρογονανθράκων. Χαρακτηριστικά όταν ο Εμίρης του Κατάρ αγόραζε την Οξυά, πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι ο Εμίρης θέλει να κάνει εκεί τα νέα του γραφεία» μας αναφέρει.

Φυσικά, παραμένει και ο «παραδοσιακός» λόγος, ότι δηλαδή η κατοχή ιδιωτικού νησιού αποτελεί σημάδι εξαιρετικού πλούτου.

 Το προφίλ των πωλητών

Όταν το 2010 ο βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας Φρανκ Σέφλερ προέτρεπε την Ελλάδα να πωλήσει νησιά για να χρηματοδοτήσει το χρέος της δεν είχε φυσικά σκεφτεί ότι θα πυροδοτούσε μία «καταιγίδα ενδιαφέροντος στη διεθνή αγορά, πρωτίστως από Ρώσους» σχολιάζει ο κ. Μπάκας.

Η οικονομική κρίση συμπίεσε τον ιδιωτικό πλούτο και τα υπέρογκα κόστη κατοχής ενός νησιού δεν βοήθησαν στη διατήρηση της ιδιοκτησίας.

«Τα νησιά που έχουμε προς πώληση στην Ελλάδα είναι κατά κανόνα προϊόντα κληρονομιάς που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά» τονίσει στο ο κ. Μπάκας και προσθέτει ότι οι σημερινοί τους ιδιοκτήτες «δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά λόγω έλλειψης ρευστότητας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της E — Real Estates επώνυμοι Έλληνες που έχουν στην κατοχή τους ιδιωτικό νησί είναι μεταξύ άλλων:

— Η οικογένεια Γουλανδρή που έχει το Ρευματονήσι, δίπλα στην Πάρο.

— Η οικογένεια Καρνέζη που έχει τους Πεταλιούς στον Ευβοϊκό κόλπο.

— Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός που έχει το Σκορπίδι στο Ιόνιο πέλαγος.

— Επίσης το 50% του νησιού Ρήνεια δίπλα στη Σκυροπούλα φαίνεται να ανήκει στην κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, σύμφωνα με τη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε το 2008.

— Σπετσοπούλα, αυτό το υπέροχο καταπράσινο νησάκι απέναντι από τις Σπέτσες, ανήκει στην οικογένεια Νιάρχου.

— Το νησί Σκυροπούλα που ανήκε στον Ναύαρχο Αντωνιάδη, φέρεται ότι έχει νέο ιδιοκτήτη, την οικογένεια Χατζηιωάννου.

— Η οικογένεια Τσάκου έχει έναν επίγειο παράδεισο, το ιδιωτικό του νησί Άτοκος που βρίσκεται κοντά στην Ιθάκη στο Ιόνιο Πέλαγος.

— Το νησί Χριστιανή που βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη ανήκει στην οικογένεια Νομικού.

— Μεγαλόνησος, μεγάλο μέρος από το όμορφο νησί του Αιγαίου κατέχουν οι οικογένειες Εμπειρίκου και Καρνέζη, ενώ 200 στρέμματα ανήκουν στα παιδιά του Ισπανού καλλιτέχνη, τον Κλοντ και την Παλόμα Πικάσο.

— Ο Πάτροκλος, της οικογένειας Γιατράκου.

— Αγία Τριάδα, νήσος κοντά στην Ερέτρια, που ανήκει στην οικογένεια Παπανικολάου.

 Νησιά για τα οποία έχει βγει κατά καιρούς πωλητήριο

Ξεπερνούν τα 15 τα νησιά που κατά καιρούς έχουν βγει προς πώληση, χωρίς να είναι γνωστό αν αυτή επετεύχθη και με ποιο τίμημα. Πάντως, αρκετά από αυτά που παρουσιάζονται, φιγουράρουν και σε λίστα εξειδικευμένων διεθνών μεσιτικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της E — Real Estates Θέμη Μπάκα οι τιμές των νησιών είναι αυτές που έγιναν γνωστές όταν τα αυτά βγήκαν προς πώληση:

– Νήσος Γαία στο Ιόνιο Πέλαγος 43 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 3.700.000 ευρώ.

– Νήσος Στρογγυλό στο Αιγαίο Πέλαγος 54 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο δημοφιλές νησί του Μαράθου, στο Αιγαίο Πέλαγος. Τιμή Πώλησης: 4.500.000 ευρώ.

– Νήσος Σοφία, μέρος του συγκροτήματος Εχινάδες, 44 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 5.500.000 ευρώ.

– Νήσος Μάκρη, στο κέντρο του Ιονίου Πελάγους είναι μία από τις νότιες Εχινάδες, 245 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 13.500.000 ευρώ.

– Νησί κοντά στην Αθήνα, μισή ώρα με ταχύπλοο. Είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις όπως οικιστική για βίλες ή νοσοκομειακές μονάδες. Τιμή Πώλησης: 35.000.000 ευρώ.

– Νήσος Όμορφη, στο Ιόνιο Πέλαγος 1.200 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 50.000.000 ευρώ.

– Νήσος Δολίχη στο Ιόνιο Πέλαγος κοντά στην είσοδο του κόλπου της Κορίνθου και αποτελεί μέρος των Εχινάδων νήσων, 1.345 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 40.000.000 ευρώ.

– Νήσος Καρδιώτισσα στην καρδιά του Αιγαίου κοντά στην Φολέγανδρο και τη Σίκινο, 280 στρέμματα Τιμή Πώλησης: 6.500.000 ευρώ.

– Νήσος Μόντι στο Ιόνιο Πέλαγος, πλησίον Κεφαλονιάς, 51 στρέμματα. Τιμή Πώλησης 1.200.000 ευρώ.

– Νήσος Κάτω Αντικέρι στις Κυκλάδες, 272 στρεμμάτων.

– Νήσος Τραγονήσι βρίσκεται κοντά στην Αθήνα στον Σαρωνικό, 90 στρέμματα.

– Χερσόνησος Λυχνάρι, στη περιοχή της Κορίνθου, 95 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 3.000.000 ευρώ.

– Νήσος Βούβαλος, βρίσκεται στον Αμβρακικό Κόλπο, στη βορειοδυτική Ελλάδα, 31 στρέμματα με ελαιώνες, δάση, λόφους και βραχώδεις ακτές. Τιμή Πώλησης: 3.000.000 ευρώ.

– Νήσος Αγίου Θωμά, στον Σαρωνικό Κόλπο. Προσβάσιμο από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί, περίπου 20 λεπτά, και από την Αθήνα 45 λεπτά, 300 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 15.000.000 ευρώ.

– Νήσος Άγιος Αθανάσιος, στον Κορινθιακό Κόλπο, 1,5 χλμ. από την πόλη της Ιτέας και σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και το Γαλαξίδι, 10.811 τ.μ. Τιμή Πώλησης: 1.500.000 ευρώ.

– Νήσος Άγιος Ιωάννης, στο Σαρωνικό. Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, 15 λεπτά με το καραβάκι από το γραφικό ψαροχώρι του Κόρφου, 750 στρέμματα.

– Νήσος Θηλιά, στο Ιόνιο Πέλαγος, 100 — 150 μέτρα από το Μεγανήσι. Τιμή Πώλησης: 18.000.000 ευρώ.

Ποια νησιά και νησίδες δεν πωλούνται

Ρητή είναι η απαγόρευση πώλησης νησιών ή νησίδων που ανήκουν στο κράτος, ωστόσο, επιτρέπεται, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η μακροχρόνια μίσθωση δημόσιων νησίδων.

«Με το μοντέλο της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης, το Δημόσιο δεν πουλάει τη γη, αλλά παραχωρεί στον επενδυτή την εκμετάλλευσή της για περίοδο ως και 99 χρόνια. Βέβαια, το νομικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δημόσιων νησίδων δυστυχώς σήμερα είναι ακόμη αρκετά ασαφές και εμπεριέχει μεγάλη γραφειοκρατία» αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Όπως εξηγεί, ένας τρόπος είναι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εύρεση επενδυτή από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρξει υπουργική απόφαση παραχώρησης της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων του αιγιαλού και των παραλιών της νησίδας προς εκμετάλλευση.

«Για τη μίσθωση δημόσιων νησίδων απαιτούνται, εκτός από την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η σύμφωνη γνώμη των γενικών επιτελείων και η κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (αφού προηγηθεί έλεγχος από την ΕΥΠ). Χρειάζονται εγκρίσεις από τα αρμόδια αρχαιολογικά γραφεία, τις κατά τόπους πολεοδομίες και πλήθος άλλων φορέων. Όπως γίνεται αντιληπτό, η γραφειοκρατία είναι τεράστια και η μέχρι στιγμής αξιοποίηση κάποιων νησίδων έχει καταστεί αδύνατη» σημειώνει.

Ως παράδειγμα ο κ. Μπάκας αναφέρει ότι το 2002 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση των νήσων Νέων Στύρων στην Εύβοια για ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων που θα βελτίωναν το τουριστικό προϊόν και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο διαγωνισμός απέβη άγονος.

 Μόλις…32 άδειες για να αποκτήσετε την κυριότητα

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που ο υποψήφιος ιδιοκτήτης νησιού εντόπισε τον επίγειο παράδεισό του και αφού τον επιθεώρησε και διαπραγματεύτηκε το τίμημα επιθυμεί να προχωρήσει στην αγοραπωλησία. Θα έλεγε κανείς ότι το δυσκολότερο κομμάτι τελείωσε όμως τα προβλήματα τώρα ξεκινούν.

Εκτός από τα τυπικά έγγραφα που απαιτούνται σε κάθε αγοραπωλησία ακινήτου, για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και την αξιοποίηση του νησιού, ο επενδυτής χρειάζεται περίπου 32 άδειες για να αποκτήσει την κυριότητα.

Βεβαιώσεις και άδειες από:

— Αρχαιολογία

— Πιστοποιητικό πληρωμής φόρων

— Δασαρχείο

— Καθορισμός Αιγιαλού

— Υπουργείο Άμυνας

— Υπουργείο Περιβάλλοντος

— Υπουργείο Εξωτερικών

— Υπουργείο Πολιτισμού

— Υπουργείο Ναυτιλίας

— Υπουργείο Οικονομίας — Ανάπτυξης

— Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

— Υπογραφές από το Λιμενικό και όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το εκάστοτε υποθηκοφυλακείο.

Φυσικά, οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ καθώς τα εν λόγω πιστοποιητικά «δύναται να χρειαστούν μέχρι και 12 μήνες για να εκδοθούν. Πέραν τούτων, πολλά από τα νησιά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, γεγονός που κάνει ανέφικτη την αξιοποίησή τους» μας τονίζει ο κ. Μπάκας.

Ως παράδειγμα φέρνει την περίπτωση της Οξυάς που αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου — Αιτωλικού, ενώ συμπεριλαμβάνεται επίσης στις περιοχές Natura 2000.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορούμε να μιλάμε μόνο για ήπια αναψυχή, ανέγερση αγροικίας 80 τ.μ. και αποθήκη φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ., γεωργία στις υφιστάμενες ελαιοκαλλιέργειες, μελισσοκομία, βόσκηση κτλ.» διευκρινίζει.

Επιπλέον, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το 2013, μόνο με την έγκριση και υπογραφή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα μπορούν να πωληθούν νησιά ή νησίδες ανεξαρτήτως αν είναι ιδιωτικές ή ανήκουν στο Δημόσιο.

Η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι «για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, καθώς και σε ανήκουσες στο Δημόσιο νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται, απαιτείται άδεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων».

«Όσο όμως η αξιοποίηση των ελληνικών ιδιωτικών νησιών προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο η απύθμενη γραφειοκρατία το αποθαρρύνει» σχολιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E — Real Estates.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «στην Ελλάδα δυστυχώς οι πιο πολλές δουλειές χαλάνε από τους ενδιάμεσους, σύνηθες φαινόμενο στην οικονομία. Ενδιάμεσους δεν εννοούμε τους κτηματομεσίτες που διαχειρίζονται είτε τον ιδιοκτήτη, είτε τον αγοραστή αλλά από τους ανθρώπους που πολλές φορές αναφέρουν τον όρο ότι αντιπροσωπεύουν ξένα κεφάλαια ή funds που μπορεί να είναι ανύπαρκτα ή αλλιώς μεταφέρουν υπέρογκα ποσά στον ενδιαφερόμενο αγοραστή που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματική τιμή πώλησης. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν μεταφέρει εν αγνοία του κτηματομεσίτη ποσά υπέρογκα στον αγοραστή και η δουλειά έχει χαλάσει. Είναι εντελώς λογικό ένας επενδυτής εκατομμυρίων να έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει με πολλούς τρόπους αν η τιμή πώλησης που του δόθηκε είναι η πραγματική ή όχι. Η οποιαδήποτε κίνηση ανάπτυξης πλέον για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι άκρως επαγγελματική και να έχει δομή. Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι εκατομμύρια και να μην έχεις συλλέξει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που υποδηλώνουν την ύπαρξη της ιδιοκτησίας. Είμαστε η μόνη χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό των μεσιτών αρκούνται σε μια απλή εντολή που υπογράφει ο πωλητής χωρίς να έχουν συλλέξει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα».

Πηγή: sputniknews.gr