Αποκαταστάθηκε το δίδυμο οθωμανικό λουτρό στα Τρίκαλα

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Το δίδυμο οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα στις παλιές φυλακές της πόλης των Τρικάλων, οι οποίες λειτούργησαν από το 1893 μέχρι το 2006, αναδείχθηκε και αποκαταστάθηκε και είναι πλέον επισκέψιμο.

Οι εργασίες ανάδειξης ξεκίνησαν από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το 2011 με αφορμή την προβλεπόμενη χρήση του κτιρίου από τον δήμο Τρικκαίων ως Κέντρο Έρευνας – Μουσείο “Βασίλης Τσιτσάνης”.

Οι εργασίες, οδήγησαν στην ταύτιση του ισογείου τμήματος των παλαιών φυλακών με το δίδυμο οθωμανικό λουτρό, που αποτυπώνεται σε παλαιό τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης.

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου διήρκεσαν δύο χρόνια.

Το οθωμανικό λουτρό αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτιρίων που ίδρυσε τον 16ο αι. ο Οσμάν Σαχ, οθωμανός διοικητής του Σαντζακίου της Θεσσαλίας.

Το σύνολο περιελάμβανε και άλλα κοινωφελή κτίρια (ιεροσπουδαστήριο – μεντρεσές, πτωχοκομείο, γηροκομείο, χάνι) και το τέμενος του Οσμάν Σαχ γνωστό και ως Κουρσούμ Τζαμί, έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Σινάν. Το τέμενος, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές της εποχής, βρισκόταν ήδη σε λειτουργία κατά τα έτη 1566/67. Τα διπλά ή δίδυμα λουτρά ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα επισκέπτονται ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες.

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Φωτογραφίες EUROKINISSI