Από τα Μαστιχοχώρια της Χίου στο Μιλάνο

Μαστιχοχώρια, Στρατής Βογιατζής

«Εσωτερικός κόσμος», φωτογραφίες του Στρατή Βογιατζή από τα Μαστιχοχώρια της Χίου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μιλάνο

 

Το έργο ενός ταλαντούχου Έλληνα φωτογράφου, συναντά μια μεγάλη αναγνώριση και επιτυχία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ο Στρατής Βογιατζής είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος καλλιτέχνης, παρουσιάζει τη δουλειά του για πρώτη φορά στο Μιλάνο. Πρόκειται για μια φωτογραφική δουλειά που πραγματοποιήθηκε από το 2007 ως το 2010 στα 24 Μαστιχοχώρια της Χίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την εταιρεία COCO-MAT που θα φιλοξενήσει 15 φωτογραφίες από την συλλογή «Εσωτερικός κόσμος – Μαστιχοχώρια» στο showroom της στο κέντρο του Μιλάνου, από τις 13 Μαρτίου ως την 1η Απριλίου 2017.

Μετά από μακρόχρονες επαγγελματικές εμπειρίες σε διάφορες χώρες του κόσμου, ο Βογιατζής επιστρέφει στην αγαπημένη του γενέτειρα και επισκέπτεται τους τόπους των παιδικών του χρόνων.

Ο φωτογράφος μπαίνει ευλαβικά, σαν προσκυνητής στους οικείους τόπους της συλλογικής μνήμης, επιχειρεί να νιώσει και να αποτυπώσει ένα κομμάτι του Αιγαιοπελαγίτικου λαϊκού πολιτισμού.

Με μεγάλη ευαισθησία διαχειρίζεται το φως, τις σκιές, τον άνεμο, τις μυρωδιές της πατρίδας του.

Σπίτια, καφενεία, μαγαζιά, αποθήκες, σχολεία, χώροι εγκαταλειμμένοι και ξεχασμένοι, σκηνικά στα όρια της μνήμης και της πραγματικότητας.

Οι εικόνες είναι σεμνές, ανεπιτήδευτες, σαν λαϊκές ζωγραφιές με συνταρακτικά χρώματα και εκπληκτικές λεπτομέρειες που δημιουργούν μια συγκινητική ατμόσφαιρα.

Σαν ένα ιστορικό ντοκουμέντο, τα εσωτερικά τοπία που συλλαμβάνει ο φακός του καλλιτέχνη, φέρουν τα ίχνη των ανθρώπων που τα κατοίκησαν και αντικατοπτρίζουν τον χρόνο που πέρασε.

Η παντελής απουσία της ανθρώπινης φιγούρας χαρακτηρίζει όλες τις φωτογραφίες αλλά πίσω από κάθε λεπτομέρεια, πίσω από κάθε διάκοσμο διαφαίνεται η έντονη παρουσία του ανθρώπου με τις συνήθειες, τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε νοικοκυριού. Μια ματιά σε έναν κόσμο που χάθηκε και ταυτόχρονα μια ενδοσκόπηση στον εσωτερικό κόσμο και την ταυτότητα του ίδιου του δημιουργού.

Μαστιχοχώρια, Στρατής Βογιατζής

O Στρατής Βογιατζής γεννήθηκε στην Χίο, σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες με ειδικότητα στην Κοινωνιολογία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Από νωρίς έδειξε το ενδιαφέρον του για τη «στρατευμένη τέχνη» στην υπηρεσία της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Συμμετείχε σε διάφορες φωτογραφικές αποστολές στην Ινδία, το Βιετνάμ, το Μαρόκο, το Ιράν, το Μεξικό και την Τουρκία.

Δούλεψε με τους τσιγγάνους στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε, για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ρεπορτάζ με θέμα τους πρόσφυγες στο Κόσοβο και τα παιδιά και τη πολιτική βία στην Παλαιστίνη.

Μετά την συμμετοχή του στην Φωτομπιεννάλε της Θεσσαλονίκης το 2010, μια σειρά από εκθέσεις ανέδειξαν το έργο του σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Τορίνο, Τεργέστη, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Στοκχόλμη).

Από το 2011 άρχισε να ασχολείται και με το βίντεο και τα ντοκιμαντέρ του συμμετείχαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ.

Στις αρχές του 2014 η μεγάλη καταξίωση του έργου του ήρθε με την συμμετοχή του στην έκθεση «Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα», την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση Ελληνικής τέχνης που διοργανώθηκε στο Μουσείο Bozar των Βρυξελλών με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Στρατής Βογιατζής είναι ένας από τους 24 σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την σύγχρονη Ελληνική τέχνη σε έναν τολμηρό και δημιουργικό διάλογο με 93 αρχαιολογικούς θησαυρούς από 29 Ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία, με στόχο να παρουσιαστεί μέσα από αυτή την έκθεση το παρελθόν και το μέλλον της εικαστικής δημιουργίας στην χώρα μας.

Η τελευταία του δουλειά, σε συνεργασία με την Θέκλα Μαλάμου, είναι το Caravan Project, ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την καταγραφή ενός κόσμου που χάνεται (www.caravanproject.org).