Αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα στην Αίγυπτο

Δύο συναυλίες Ελληνικής μουσικής, αφιερωμένες στο έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, διοργανώνονται στην Αίγυπτο, από την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κάιρο, τις Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και το Παράρτημα Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και την Όπερα Καΐρου.

Οι συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με χρυσό χορηγό το υποκατάστημα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος στην Αίγυπτο, λαμβάνουν χώρα στο Κάιρο, την Παρασκευή 19 Μαΐου, στην Όπερα του Καΐρου (Θέατρο Γκομχουρία)και στην Αλεξάνδρεια, το Σάββατο 20 Μαΐου, στην Όπερα της Αλεξάνδρειας (Θέατρο Σάγιεντ Νταρουίς).

Μερικές από τις εκατοντάδες διαχρονικές επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα θα ερμηνεύσουν ο γνωστός Αιγυπτιώτης τραγουδιστής Δάκης και η Έλενα Περβαινά.

Μαζί τους επί σκηνής θα είναι ο Πάνος Δέρβος, στο πιάνο και τα φωνητικά και ο Αυγουστής Πέτρου, στο μπουζούκι.

Πριν από την έναρξη των συναυλιών θα μεταδοθεί μήνυμα του μεγάλου Έλληνα μουσικού.

Ο Μίμης Πλέσσας έχει συνθέσει περισσότερα από 3000 μουσικά έργα για τη δισκογραφία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εχει διευθύνει πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί από τους πιο γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες (Γιάννης Πουλόπουλος, Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου κ.ά.).

Τιμήθηκε επανειλημμένα με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Το έργο του «Ο Δρόμος» (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου), που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1969, θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος στην Ελλάδα, με πάνω από 1.000.000 πωλήσεις, μόνο ως δίσκος βινυλίου, ενώ κυκλοφορεί και σε άλλες εκδόσεις.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αθηναίων και πολλούς άλλους διεθνείς φορείς.