Διεθνές Συμπόσιο στην Αρχαία Ολυμπία

 

«Εποικοδομητικός Διάλογος μεταξύ λαών και πολιτισμών και η Ολυμπιακή Ιδέα», είναι ο τίτλος του διεθνές συμποσίου που πραγματοποιείται   στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι θεματικοί κύκλοι του Συμποσίου είναι οι: Πολιτική και Οικονομία   Τέχνη και Πολιτισμός ) και Ολυμπισμός και Πολιτισμός

Το διεθνές αυτό διαπολιτισμικό γεγονός υπήρξε μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Ορίζοντες – Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Δράσεις και συνδιοργανώνεται με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Beijing NGO Association for International Exchanges και το Greek China Link. Το Συμπόσιο τίθεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε χθες 2 Σεπτεμβρίου χαιρετισμό απευθύνουν οι: Διονύσης Γάγγας, Διευθυντής της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Zou Xiaoli, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Σπύρος Μερκούρης, Πρόεδρος της ΜΚΟ Ορίζοντες Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Δράσεις, Liang Lixin, Επικεφαλής της Κινεζικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου του Πεκίνου Social Science Circles, Θύμιος Κοτζάς, Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας. Μήνυμα του Προέδρου της Ιρλανδικής Δημοκρατίας Μr. Michael Higgins, θα διαβάσει ο Dr. Hatto Fischer.

Με την ενεργό συμμετοχή θεσμικών παραγόντων διεθνούς κύρους και διπλωματών από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως και μελών της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, επιχειρείται στο διεθνές συμπόσιο να αναλυθούν ζητήματα εξαιρετικά επίκαιρα για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, για την συνεργασία και την πρόοδο κρατών και λαών και να αναδειχθεί η δυναμική και κεντρική σημασία που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός στην υπόθεση της ειρήνης. Είναι απολύτως επείγον το γεγονός να οικοδομηθεί ένας δημόσιος διάλογος για τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα, όπως ο θρησκευτικός φανατισμός, ο σεχταρισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η έξαρση των ριζοσπαστικών εξτρεμιστικών κινημάτων, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, τα προβλήματα των μειονοτήτων, όπως και ζητήματα που αναφέρονται στην μετανάστευση.

 

Με γνώμονα την δραματικά εκδηλούμενη παγκόσμια επικαιρότητα, η διεθνής αυτή πρωτοβουλία Κίνας και Ελλάδας, χωρών που αντικατοπτρίζουν δύο μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης, έχει ως στόχο να μεταφερθεί το μήνυμα για την αναγκαιότητα ενός ειλικρινούς διεθνών διαστάσεων διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμών. Οι εργασίες του Συμποσίου θα εστιάσουν σε μια διευρυμένη οπτική στην διασύνδεση και την αλληλεξάρτηση της έννοιας πολιτισμός με την οικονομία, την κοινωνία, τις κρατικές δομές, τον πολίτη ως φορέα δικαιωμάτων και ελευθεριών, την παιδεία, την πολιτική, το περιβάλλον, την ηθική, τον διάλογο, την δημοκρατία, τις αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει το ολυμπιακό πνεύμα στον ίδιο τον χώρο που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ιδέα της Εκεχειρίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Michael D. Higgins «είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το Συμπόσιό σας λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, με την ασύγκριτη πνευματική και πολιτισμική της κληρονομιά και την κεντρική της θέση στην ιστορία της δημοκρατίας».