Διυπουργική συνάντηση για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από την Japan Bank For International Cooperation

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη και την Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Προεδρίας της Κυβέρνησης Βίκυ Λοΐζου. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στα περιθώρια χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα από την κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank For International Cooperation).

Επισημαίνεται ότι το χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων της JBIC ανέρχεται στα 148,8 δις δολάρια δανείων, το 17,2% των οποίων επικεντρώνεται σε έργα στην Ευρώπη. Από τον Οκτώβριο του 2018, η JBIC έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την διευκόλυνση διαδικασιών χρηματοδότησης μεταξύ Ευρώπης – Ιαπωνίας.
Επιπλέον, στη συνάντηση παρουσιάστηκε το πλαίσιο χρηματοδότησης επενδύσεων της JBIC.
Σύμφωνα με τα στελέχη της JBIC «στόχος της τράπεζας είναι να αποτελέσει τον “πλοηγό” ιαπωνικών επιχειρήσεων για την αναζήτηση διεθνών επενδύσεων». Σημειώνεται ότι το 2018 εγκρίθηκαν 117 επενδύσεις ύψους 15,5 δις ευρώ σε έργα υποδομών και ανάπτυξης φυσικών πόρων.
Πριν την έναρξη της συνάντησης τα στελέχη της JBIC συνομίλησαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, την Υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.
Εκπροσωπήθηκαν επίσης, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και το Enterprise Greece.