Επίτιμος διδάκτορας της ιατρικής του ΑΠΘ ο καθηγητής Γ. Βέλμαχος

Dr. George Velmahos, Emergency Trauma Surgeon.

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ αναγορεύεται ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και Διευθυντής Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης (Massachusetts General Hospital), Γεώργιος Βέλμαχος.

 

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Καθηγητής Γιώργος Βέλμαχος τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 και έλαβε το διδακτορικό του από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1990. Αφού τελείωσε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας το 1991, μετανάστευσε στη Νότια Αφρική για περαιτέρω εκπαίδευση στον τομέα της Χειρουργικής Τραύματος, στο Baragwanath Hospital του Γιοχάνεσμπουργκ, το μεγαλύτερο Κέντρο Τραύματος παγκοσμίως. Από εκεί εκλήθη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες όπου θήτευσε ως Επίκουρος Καθηγητής και μετά Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, από το 1994 έως το 2004. Παράλληλα, τελείωσε ένα Master στην Ιατρική Εκπαίδευση, το 2000, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2004 εκλήθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Από τότε έως σήμερα, έχει τη θέση του Καθηγητή Χειρουργικής και του Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας.

Ο Γεώργιος Βέλμαχος είναι Fellow of the American College of Surgeons, Fellow of the Royal College of Surgeons of Edinburgh (Εδιμβούργου), Fellow of the Royal College of Surgeons of Glasgow (Γλασκώβης), και Fellow of the American College of Critical Care Medicine.

Το 2016 έγινε Επίτιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου τού Βιτβάτερσραντ (Witwatersrand) στο Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι ένας από ελάχιστους χειρουργούς της Αμερικής που έχουν τιμηθεί με τον τίτλο του Master από το Αμερικανικό Κολλέγιο Εντατικής Ιατρικής (MCCM).

Ο Καθηγητής Βέλμαχος είναι μέλος σχεδόν όλων των μεγάλων εταιρειών χειρουργικής, συμπεριλαμβανομένων της American Surgical Association, Society of University Surgeons, American Association for the Surgery of Trauma, Society of Clinical Surgery, Surgical Biology Club, και πολλών άλλων.

Έχει θητεύσει ως Πρόεδρος σε πολλαπλές επιτροπές χειρουργικών εταιρειών και ιδιαίτερα στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων τού Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.

Είναι ο αποδέκτης δεκάδων βραβείων ως καλύτερος εκπαιδευτής φοιτητών και ειδικευομένων.

Είναι μέλος του Editorial Board σε όλα τα μεγάλα χειρουργικά περιοδικά και ο Επιστημονικός Διευθυντής Έκδοσης του περιοδικού Current Trauma Reports, που έχει μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές συνδρομές ανά τον κόσμο.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 440 εργασίες σε ιατρικά peer-review περιοδικά και περισσότερα από 65 βιβλία και κεφάλαια. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής τού Κέντρου για την Έρευνα στο Τραύμα του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης και ο Διευθυντής του Προγράμματος Τραύματος τού Κέντρου Συνένωσης της Ιατρικής με την Τεχνολογία, ενός πρωτοποριακού οργανισμού που αποτελείται από ιατρούς του Χάρβαρντ και μηχανικούς του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology). Έχει δώσει αμέτρητες διαλέξεις και ομιλίες παγκοσμίως για το τραύμα και έχει διευθύνει εκατοντάδες σεμιναρίων στον ίδιο χώρο. Είναι ο διευθυντής του πιο πολυάριθμου συνεδρίου τραύματος στις ανατολικές ΗΠΑ, τού Συνεδρίου Τραύματος και Εντατικής Θεραπείας του Χάρβαρντ.

Γεώργιος Βέλμαχος Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και Διευθυντής Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης (Massachusetts General Hospital)
Καθηγητής Γιώργος Βέλμαχος


 Βραβεία & Διακρίσεις (ενδεικτικά)

2017   Honorary Professor of Surgery, University of Witwatersrand, Johannesburg, South Africa.

2015- Chair of the International Relations Committee, American College of Surgeons

2004- Program Leader, Trauma Program, Center for Integration of Medicine with Innovative Technology (CIMIT)

2012- Executive Committee, Partners Health International

2008   “Master Teacher”, University of Southern California

2010   Partners in Excellence Award, Massachusetts General Hospital

2012   Award of Excellence for Clinical Practice in Prevention and Treatment of Surgical Infections– Surgical Infection Society

2015   Master in Critical Care, Society of Critical Care Medicine

2016   BMA Medical Book Awards – First Prize for “Atlas of Surgical Techniques in Trauma” by Demetriades, Inaba, Velmahos (eds)

2016   George Dilboy Humanitarian Medal of Honor – JFK Library, Boston

2016   Boston Police Award (for saving lives of police officers) – Boston, MA

2017   Freedom Award for the Most          Distinguished Greek-American Citizen, Federation of Hellenic-American Societies of New England